Zes jaar celstraf voor Stadjers die flatexplosie Beijum veroorzaakten

De flat in Beijum die door de explosie werd verwoest
De flat in Beijum die door de explosie werd verwoest © ProNews
Twee Stadjers moeten allebei zes jaar de cel in voor een explosie in een flat aan de Wibenaheerd in de Groningse wijk Beijum. Die ontploffing in mei vorig jaar verwoestte meerdere woningen.
In mei vorig jaar zat William M. met zijn vriendin pizza te eten in zijn appartement. Ineens ontplofte de woning. De complete achtergevel werd weggeslagen.
In eerste instantie gingen hulpverleners uit van een gasexplosie. Een dag later bleek dat er gevaarlijke explosieven onder M.’s bed lagen. M., zijn vriendin en beste vriend Kilian B. werden aangehouden.

Eisen van zes en drie jaar cel

De mannen zitten nog steeds vast. Tegen hen werd zes jaar cel geëist. De vriendin, tegen wie de helft geëist werd, was al op vrije voeten. Zij is dinsdag vrijgesproken door de rechter. Van wie de explosieven waren, is niet bekend. Het drietal wijst naar elkaar.
De stoffen die zijn aangetroffen worden gebruikt om plofkraken mee te plegen. Ook is er in de woning een zogeheten pizzaschuiver gevonden, die gebruikt wordt om explosieven in een geldautomaat te schuiven.

'We zijn door het oog van de naald gekropen'

De explosie heeft veel indruk gemaakt op de hulpverleners die erbij betrokken zijn geweest. Zij hebben het gevoel dat het drietal hen met opzet in een zeer gevaarlijke situatie gebracht heeft. Ze wisten immers van de explosieven, maar hebben niks gezegd.
‘We zijn door het oog van de naald gekropen’, heeft een van de agenten tijdens de inhoudelijke behandeling gezegd. ‘Ik heb daar nachten van wakker gelegen.’Ook omwonenden nemen het het drietal zeer kwalijk wat er gebeurd is. Een aantal van hen is verhuisd en heeft nog last van stressklachten.