Provincie wil dat Rijk definitief streep zet door kerncentrale Eemshaven

De enige kerncentrale van Nederland staat in het Zeeuwse Borssele
De enige kerncentrale van Nederland staat in het Zeeuwse Borssele © Rob Engelaar/ANP
De provincie Groningen wil dat het Rijk definitief een streep zet door de Eemshaven als mogelijke locatie voor een kerncentrale. Het college van Gedeputeerde Staten stuurt een brief naar Den Haag met die oproep.
Aanleiding voor de brief zijn twee moties met een boodschap van deze strekking, die in de Tweede Kamer zijn aangenomen, maar waar minister Kajsa Ollongren niet direct uitvoering aan heeft gegeven.

Verkiezingscampagne

Volgens gedeputeerde Mirjam Wulfse is de wens van de provincie klip en klaar en heeft demissionair minister-president Mark Rutte er in de verkiezingscampagne wat over gezegd.
‘In de verkiezingscampagne heeft onze minister-president aangegeven begrip te hebben voor ons standpunt’, zegt Wulfse. ‘Maar minister Kajsa Ollongren heeft in een brief richting de Tweede Kamer aangegeven terughoudend te zijn. Vandaar deze brief.’

Andere ambities

Volgens Wulfse heeft de provincie andere ambities met de Eemshaven en moet de ruimte in de haven gebruikt worden voor andere vormen van bedrijvigheid en energie.
‘We hebben eerder aangegeven dat we de Eemshaven voor de energietransitie willen gebruiken’, zegt Wulfse. ‘We willen ons focussen op de doelen in onze provincie en daar hoort kernenergie niet bij.’

Goed moment

De provincie probeerde eerder het Rijk ertoe te bewegen om de Eemshaven als locatie voor een kerncentrale te schrappen. Tot dusverre zonder resultaat. Wulfse denkt nu dat de kansen ten positieve voor Groningen kunnen keren.
‘Er is in Den Haag veel begrip voor de schade van de gaswinning en het is de goede tijd om opnieuw aan de deur te kloppen. Frappez toujours!’