Vreemde voertuigen op de klei: de pootaardappelselecteurs zijn weer op pad

Misschien heb je ze wel eens zien rijden: ietwat vreemde karretjes op hoge wielen die door percelen met pootaardappelen op de klei in het noorden van onze provincie rijden.
De karretjes zijn aan de voorkant uitgerust met twee of drie stoelen die hydraulisch naar boven of beneden kunnen worden bewogen. Ook op het land van boer Bruins in Oudeschip rijdt er één op wandeltempo door de aardappelruggen. Op deze kar hebben Hans Goldhoorn, Patrick Doornbos en Ronald Rijkens zitting genomen. Het zijn volleerde pootaardappelselecteurs. Ze turen aandachtig naar het loof van de aardappels. Aan dat loof is te zien of een plant aangetast is. Ieder van hen houdt een aantal rijen pootaardappels in de gaten.

Veelgevraagd

'Er zijn allerlei bedreigingen voor het pootgoed', zegt Dijke Fokkens van uitzendbureau Abiant. HIj verzorgt een deel van de inzet van agrarisch personeel in het noorden van Groningen. De pootaardappelselecteurs die hij kan inzetten zijn in het groeiseizoen veelgevraagd.

Hoge kwaliteit

'Virussen', zegt Fokkens. 'Bacteriële infecties. Vermenging met andere aardappelrassen. Mutaties. Aardappels die zijn aangetast moeten we opsporen en vernietigen. Op die manier krijg je een zo hoog mogelijke kwaliteit pootgoed.' Die kwaliteit moet hoog zijn omdat het pootgoed door boeren overal ter wereld wordt gebruikt voor de teelt van consumptieaardappelen. Nederland is dankzij de hoge kwaliteit één van de grootste pootgoed-exporteurs ter wereld.

'Serieus geld'

'Er is een aantal kwaliteiten', gaat Fokkens verder. 'Super, dat is de hoogste kwaliteit, dan krijgt je superelite en dan elite. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de opbrengst voor de boer. En dan gaat het om serieus geld.'

NAK

De kwaliteit voor gecontroleerd door de NAK, de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. Die komt periodiek controleren of een perceel aardappelen nog voldoet aan de klasse waarin die is ingedeeld. Als Patrick, Hans en Ronald hun werk goed doen heeft de controleur weinig aan te merken. Zo nu en dan bewegen zij hun stoeltje naar beneden, en halen met een klein schepje een aardappelplant uit één van de ruggen.

Tekort

De selecteurs zijn in de zomer 8 weken lang 8 uur per dag bezig met het opsporen van zieke of aangetaste planten. 'Het is intensief werk dat niet iedereen ligt', weet Fokkens. 'En er is op dit moment een tekort aan selecteurs.' Patrick Doornbosch vindt zijn werk in ieder geval erg leuk. 'Maar je moet wel een buitenmens zijn', zegt hij. 'Vandaag is het mooi weer, geen wind, geen zon, niet te warm, niet te koud. Maar je moet dit werk ook onder andere omstandigheden kunnen doen.'