Raad van State hakt knoop door over uitbreiding windpark bij Delfzijl

Het is een spannende dag voor voor- en tegenstanders van windparken. De Raad van State maakt deze ochtend bekend of windpark Delfzijl Zuid mag worden uitgebreid met zestien turbines.
De uitspraak kan niet alleen gevolgen hebben voor dit plan, maar ook voor andere (toekomstige) windparken in Nederland.
Bewoners vrezen bromtonen en slagschaduw
De zaak is aangespannen door inwoners van omliggende dorpen als Nieuwolda, Wagenborgen en 't Waar. Zij hebben zich verenigd in de stichting Oldambt Windmolenvrij, die naar de hoogste bestuursrechter in ons land is gestapt.
Omwonenden willen de komst van de turbines met een tiphoogte van 204 meter tegenhouden, onder meer vanwege geluidsoverlast, bromtonen en slagschaduw. Ook vinden ze dat er al te veel windmolens in het gebied staan.

Gevolgen uitspraak Europees Hof
Maar dat is het niet het enige waar de Raad van State naar kijkt. De hoogste bestuursrechter buigt zich ook over de vraag of de uitbreiding voldoet aan Europese richtlijnen.
Het Europese Hof van Justitie besloot vorig jaar namelijk dat er een uitgebreider milieuonderzoek moet komen voor een nieuw windpark in België. Het gaat om een zogenoemde milieueffectrapportage (MER). Daarin wordt gekeken naar normen voor slagschaduw, geluid en veiligheid.
Nieuw onderzoek kan jaren duren
Als de Raad van State inderdaad besluit dat voor Delfzijl een nieuw MER-onderzoek moet worden gedaan, dan kan dat ook gevolgen hebben voor andere windparken in ons land. Zo'n uitgebreid milieuonderzoek kan namelijk enkele jaren duren.
Voor de uitbreiding van Windpark Delfzijl Zuid zou het zelfs tot afstel kunnen leiden. De initiatiefnemers rekenen op een rijkssubsidie van 26 miljoen euro. Die subsidie kan in gevaar komen als een nieuw MER-onderzoek nodig is. De kans bestaat namelijk dat de deadline dan niet wordt gehaald.

Miljoenenclaim voorkomen
Volgens het provinciebestuur is het park nodig om de doelstelling voor het opwekken van duurzame energie te halen. Ook de gemeente Eemsdelta wil dat het park er hoe dan ook komt.
De gemeente is namelijk een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de initiatiefnemers om alles op alles te zetten om vertraging te voorkomen. Als de gemeente dat niet doet, kan er een claim van enkele tientallen miljoenen komen van de initiatiefnemers.
Windpark werd eerder al tegengehouden
De Raad van State deed eerder al eens uitspraak over de uitbreiding van dit park. Eind 2018 vernietigde de hoogste bestuursrechter het plan, omdat te veel omwonenden last zouden krijgen van het geluid en de slagschaduw van de turbines.
In de tussentijd hebben de initiatiefnemers het plan aangepast. Zo zijn er stillere rotoren gekomen en zijn er huizen in de omgeving opgekocht. Vervolgens hebben de gemeente en provincie opnieuw een besluit vastgesteld. Dat was reden voor omwonenden nogmaals naar de Raad van State te stappen.
Toeval of niet - uitgerekend vanavond staat de kwestie op de agenda van de gemeenteraad. Het hangt van de uitspraak van de Raad van State af of het punt op de agenda blijft.