Instellingen

‘Fuck de krimp’: groen licht voor woningbouwplannen in Oldambt

Nieuwbouwhuizen in aanbouw
Nieuwbouwhuizen in aanbouw © ANP

Lang zag de toekomst voor Oldambt er alles behalve rooskleurig uit. Het bevolkingsaantal zou krimpen en de leegstand steeds verder toenemen. Maar de vlag hangt er tegenwoordig heel anders bij.

Inwoners verlaten de gemeente niet meer, maar komen juist naar Oldambt toe. Mede door de aantrekkingskracht van Blauwestad. Daarom moet volop gebouwd worden, want ook het ommeland heeft te maken met gekte op de woningmarkt.

Plannen voor meer dan duizend huizen

De gemeente houdt de regie op het aantal te bouwen woningen. De afgelopen jaren gebeurde dat met de handrem erop. Dat was om leegstand te voorkomen. De gedachte: als mensen massaal gaan bouwen, maar vervolgens de gemeente verlaten, blijven alleen maar lege woningen achter.

Maar die gedachte laat Oldambt achter zich. Mensen blijven in én komen naar Oldambt. De gemeente heeft daarom nieuwbouwplannen op papier gezet. Zij vindt het goed als er tussen vandaag en het jaar 2030 meer dan duizend woningen worden gebouwd.

Het gaat om 950 woningen waar Oldambt zelf groen licht voor geeft. Daar bovenop komen nieuwbouwwoningen in Blauwestad. Die tellen niet mee in de plannen. Het totale aantal zal dus ver boven de duizend uitkomen.

Een van de nieuwbouwprojecten in Blauwestad
Een van de nieuwbouwprojecten in Blauwestad © Geveke/projectbureau Blauwestad

'Aantal is niet in beton gegoten'

De toekomst laat zich moeilijk voorspellen, maar wethouder Gert Engelkens neemt toch een kijkje in zijn glazen bol.

'Het is mogelijk dat wij over vijf jaar merken dat er behoefte is naar meer woningen dan wij op dit moment denken. Dan kom ik terug bij de gemeenteraad om het hierover te hebben. Wij zijn heel flexibel. Dit aantal is niet in beton gegoten, het is puur wat wij op dit moment verwachten.’

‘Fuck de krimp’

Politiek Oldambt kan niet wachten tot de plannen realiteit worden. Zij hebben ook het liefst dat het woord ‘krimp’ nooit meer hoeft te vallen.

Wij worden vrolijk van deze plannen
Hilbert Flokstra - PvdA Oldambt

PvdA’er Hilbert Flokstra wordt enthousiast van de ruim duizend nieuw te bouwen woningen: ‘Dit onderwerp staat heel hoog op de lijst van de PvdA. Wij worden vrolijk van deze plannen. Fuck de krimp', klonk het enthousiast uit zijn mond.

Flokstra: ‘Het klinkt een beetje platvloers, maar ik wil daarmee aangeven dat we niet langer in krimpscenario’s moeten denken. De focus moet liggen op de toekomst. En naar mijn mening is die veelbelovend.’