Gasunie: Gaswinning in Groningen kan drie jaar eerder stoppen

De sloop van de gaswinningslocatie in Ten Post
De sloop van de gaswinningslocatie in Ten Post © ANP
Het Groningse gasveld kan drie jaar eerder worden gesloten dan werd gedacht. Halverwege volgend jaar stopt de gaswinning, maar daarna was nog jaren een ‘waakvlam’ nodig. Dat laatste blijkt nu overbodig, zegt de Gasunie.
De Groningse putten kunnen niet zomaar definitief worden gesloten. Eerst moet er extra gas uit het Groningenveld worden gewonnen, dat moet worden opgeslagen in de gasopslag bij Grijpskerk. Dat moet dan werken als de vervanging van de ‘waakvlam’: de mogelijkheid om toch extra gas te winnen in geval van extra koude periodes. Die waakvlam zou aanvankelijk aan moeten blijven tot medio 2028.
Daarvoor moet wel eerst de gasopslag bij Grijpskerk worden omgebouwd. De gasopslag is nu namelijk geschikt voor een ander soort gas dan wat er uit het Groningenveld komt.

België jaren eerder klaar met ombouwen

Daarnaast is er een meevaller bij de buitenlandse afnemers. Zo maakt België gebruik van het Groningse gas, maar omdat de levering stopt moeten systemen daar worden omgebouwd. De Belgische overheid heeft volgens Gasunie aangegeven jaren eerder klaar te zijn met de ombouw.
In Nederland hebben vier bedrijven vertraging opgelopen met het ombouwen van hun installaties, maar dat heeft volgens het ministerie geen effect op de sluiting van het Groningenveld.
De gaswinningsinstallatie van Ten Post
De gaswinningsinstallatie van Ten Post © ANP

Gas uit Rusland, stikstof uit Zuidbroek

Als de gaswinning uit de Groningse bodem in 2022 stopt, draait Nederland ook echt niet meer rechtstreeks op het Groningse gas. Vanaf dan komt het gas uit Rusland en Noorwegen, waar stikstof aan wordt toegevoegd in de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek. Daarmee wordt het gas bruikbaar gemaakt voor Nederlandse systemen. Gasunie verwacht dat de 500 miljoen euro kostende fabriek begin volgend jaar klaar is.

Ministerie moet beslissen over sluiting

De definitieve sluiting van alle Groninger gasputten is nog niet in kannen en kruiken. Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt de mogelijkheid om de gasopslag bij Grijpskerk en ook bij Norg te gebruiken.

Gevolgen voor bevingsrisico

In plaats van de 3,9 miljard kuub gas die het ministerie volgend jaar wil winnen, moet er dan namelijk 4,6 miljard kuub gas worden gewonnen. Het ministerie laat de risico’s van die extra gaswinning onderzoeken. Dit gasjaar werd er ruim 8 miljard kuub gas gewonnen. Volgens onderzoeksbureau TNO vertraagt de extra de afname het bevingsrisico, maar leidt een versnelde sluiting van het gasveld wel tot een versnelde afname van het risico.
Afgelopen week adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen ook om de gasopslag bij Grijpskerk in te zetten om het gasveld sneller te sluiten. Daarnaast kan er volgens het SodM meer gas uit het gasveld bij Norg worden gewonnen. Dat mag volgens de vergunning en zorgt volgens de toezichthouder niet voor mee risico op aardbevingen in Drenthe.