De villa waar Willem Frederik Hermans woonde staat te koop

Villa de Lindenhof in Haren, waar Willem Frederik Hermans woonde
Villa de Lindenhof in Haren, waar Willem Frederik Hermans woonde © Reinder Smith/RTV Noord
Te koop aangeboden: 'Het huis waar Willem Frederik Hermans zijn negentig schrijfmachines tentoonstelde en waar hij de tentamens fysische geografie van de trap wierp. De papieren die op de hoogste treden bleven liggen, kregen de beste cijfers.'
Villa de Lindenhof aan de Julianalaan 11 in Haren staat te koop. Wie het koopt krijgt niet alleen een geweldig mooi huis, maar ook een enorm stuk geschiedenis cadeau. De villa werd in 1931 gebouwd door de architecten Kuiler en Drewes. Dat gebeurde in opdracht van Herman Ellens Oving, directeur van de aardappelmeelfabrieken van de familie Scholten en gehuwd met een dochter van Jan Evert Scholten.
Na het overlijden van Oving in 1939 werd het huis bewoond door de ongehuwde kinderen van Jan Evert: Margrietha en Johan Scholten. Na het overlijden van de laatste in 1966, kocht W.F. Hermans het huis.
Villa de Lindenhof in Haren
Villa de Lindenhof in Haren © Reinder Smith/RTV Noord

Van Groningen naar Haren

Willem Frederik Hermans wordt nog altijd gerekend tot de drie grootste schrijvers die Nederland na de oorlog kende, maar hij heeft tegenwoordig nog maar weinig fans.
Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Hermans geboren werd, maar nergens is een viering of herdenking gepland. Zeker niet in Groningen, waar hij in 1973 met een grote ruzie met zijn werkgever, de universiteit, vertrok. Hermans woonde eerst aan de Spilsluizen waar hij een etage boven de familie Hooghoudt huurde, maar verhuisde in 1967 naar de Lindenhof.
De entree van Villa de Lindenhof
De entree van Villa de Lindenhof © Reinder Smith/RTV Noord

Ruzie als rode draad

De jaren dat Hermans op de Spilsluizen woonde, schreef hij succesvolle boeken als De donkere kamer van Damocles en Nooit meer slapen. Maar tijdens de jaren dat Hermans in Haren woonde, schreef hij niets van belang.
Zijn tijd werd vooral in beslag genomen met het voeren van ruzies. Volgens collega-schrijver Gerard Reve had Hermans dan ook geen vrienden en werden de logeerkamers op de Lindenhof nooit gebruikt. Hermans liep volgens Reve af en toe met een gieter langs de wasbakken om de sifons met water te vullen, zodat het niet ging stinken.
Hermans woonde zes jaar in de Lindenhof en vertrok in 1973 naar Parijs. Daar publiceerde hij het boek Onder professoren, waarin hij op uiterst vileine wijze afrekende met Groningen en de Groninger universiteit.

Oogarts Jan Worst

De volgende bewoner van de Lindenhof was oogarts Jan Worst. Worst heeft enorm veel betekend voor de oogheelkunde. Hij was ontwikkelaar en uitvinder van allerlei instrumenten en technieken waaronder de 'Artilens', een eenvoudig plastic lensje dat staarpatiënten weer helder laat zien.
Voetballer Willem van Hanegem was een van zijn patiënten, maar vooral arme mensen in derdewereldlanden hebben veel baat gehad bij het werk van Worst. Na zijn pensionering zette hij zijn onderzoekswerk voort in een laboratorium in de kelder van de Lindenhof.
Bekijk hieronder de reportage die TV Noord uitzond na het overlijden van oogarts Jan Worst:

Hoe Hermans verdween uit Haren

In 2007 won Trees Roose met haar verhaal Hoe Hermans verdween uit Haren een literaire schrijfwedstrijd van het dagblad Trouw. Ze ging voor haar verhaal op bezoek in de Lindenhof om te kijken wat daar nog aan Hermans herinnerde. 'Ik wil nu alleen zien waar Willem Frederik in dit huis zijn negentig schrijfmachines tentoonstelde en waar hij de tentamens fysische geografie van de trap wierp. De papieren die op de hoogste treden bleven liggen, kregen de beste cijfers', schreef Roose.
Maar het viel haar allemaal zwaar tegen: 'Als ik beschaafd op de bank zit en mijn koffie drink, dankbaar rondkijkend omdat ik binnen ben gelaten in het heilige-der-heiligen, vindt mijn oog nergens houvast. Binnen is niets meer zoals het was. De familie voerde een verbouwing door die dermate grondig was, dat er geen spoor van het authentieke jaren-’20-interieur overbleef.'

Te koop voor nog geen anderhalf miljoen

De makelaar drukt het iets anders uit: 'De huidige eigenaren hebben met veel zorg en liefde de afgelopen 47 jaar voor de Lindenhof gezorgd. Natuurlijk heeft de tijd deels stil gestaan en kan een nieuwe bewoner met zijn/haar visie de villa weer een generatie verder brengen! Voor 1.485.000 euro mag u de nieuwe bewoner worden.'
De vraagprijs voor Villa de Lindenhof bedraagt bijna anderhalf miljoen euro
De vraagprijs voor Villa de Lindenhof bedraagt bijna anderhalf miljoen euro © Reinder Smith/RTV Noord