Type bedrijvigheid in nieuwe Eemshaven nog voer voor discussie

Het bij de Eemshaven gelegen dorp Oudeschip
Het bij de Eemshaven gelegen dorp Oudeschip © RTV Noord
De coalitiepartijen in Provinciale Staten zijn verdeeld over de inrichting van de uitbreiding van de Eemshaven.
Daar waar coalitiepartij VVD zo weinig mogelijk voorwaarden wil stellen, denken de ChristenUnie en GroenLinks daar anders over. Ook het CDA gaat niet onverkort akkoord met alle voorstellen vanuit Groningen Seaports en het provinciebestuur.

Voors en tegens

Fractieleider Erik Jan Bennema is van het standpunt dat de uitbreiding van de Eemshaven Groningen vooral kansen brengt en dat het offeren van vruchtbare landbouwgrond daarvoor geoorloofd is. Bennema is ook niet per definitie tegen de komst van datacenters.
Wanneer gaan wij er nog over?
Margriet Donker - ChristenUnie Provinciale Staten
Ook dit kan volgens hem duurzame werkgelegenheid opleveren. ‘We beseffen dat dit ten koste gaat van het huidige grondgebruik voor boeren’, zegt Bennema. ‘We moeten ons best doen dat de boeren die voort willen gaan, dat ook kunnen. Anders moeten we compensatie bieden.’
Statenlid Margriet Donker (ChristenUnie) heeft wel een lijst met voorwaarden, zodat niet zomaar elk bedrijf zich kan vestigen in de Eemshaven. Ze wil dat de Staten aan het stuur blijven. ‘Wanneer gaan wij er nog over?’, zegt Donker.

Ruimte voor inspraak

Gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) geeft aan dat wanneer het proces iets over de helft is, de Staten opnieuw ruimte krijgt voor inspraak. ‘Bij 60 procent van de planversie kan de staten worden meegenomen’, zegt ze. ‘Dan kunnen de leden van de Provinciale Staten kijken of dit is wat ze bedoeld hebben.’
Tussen coalitiepartijen VVD en CDA is verder discussie ontstaan over aanvullend onderzoek naar de impact van de uitbreiding van de Eemshaven. Het CDA wil een maatschappelijke kosten- en batenanalyse, zodat de partij goed kan wegen hoe groot het offer is van de agrarische sector en welke type bedrijvigheid echt een meerwaarde heeft.

Onderzoek naar uitbreiding

Ook het CDA wordt niet enthousiast van datacenters, zegt Statenlid Jesper Bergsma. VVD’er Bennema stelt dat er voldoende onderzoek is geweest naar de uitbreiding. Gedeputeerde Wulfse gaat daarin met hem mee, maar neemt de aandachtspunten van Bergsma wél mee, zo zegt ze.
GroenLinks, de grootste coalitiepartner, wil dat het nieuwe deel van de Eemshaven vooral een gevolg is van duurzame, groene industriepolitiek. ‘Zo heeft de Eemshaven echt de toekomst’, zegt Statenlid Bas de Boer.

Lees ook: