Gemeente wil regels voor bezorgsuper Gorillas: 'Past nu niet bij ons beleid'

Sinds de komst van bezorgdienst Gorillas is de stoep bezaaid met fietsen en karren
Sinds de komst van bezorgdienst Gorillas is de stoep bezaaid met fietsen en karren © Benni Leemhuis/Twitter
Winkelend publiek dat rustig wandelt door de Oude Ebbingestraat wordt sinds kort zo nu en dan opgeschrikt door supersnelle fietsers met zwarte kleding en een dito grote rugtas.
Bezorgsupermarkt Gorillas doet er zijn werk, het belooft boodschappen binnen tien minuten bij Stadjers thuis te bezorgen.
Prima, zo'n nieuw soort onderneming, vindt wethouder Paul de Rook (D66). Maar hij wil er wel beleid voor maken. Want een toekomst met mogelijk meer van dit soort zaken kan veel betekenen voor straten in de binnenstad.

Bezorgsuper verandert straatbeeld

'De fietsen staan er op de stoep en belemmeren het winkelend publiek. Bovendien: als er meer van dit soort 'supermarkten' komen, net als restaurants die zich volledig richten op bezorgen, dan verandert er wel wat in zo'n straat.'
We hebben er nu geen rekening mee gehouden in ons beleid
Paul de Rook - afzwaaiend wethouder D66
Zo veel, dat andere ondernemers zich mogelijk kunnen afvragen wat ze nog op zo'n plek moeten. En dat wil de gemeente niet. 'We moeten kijken welke functies op welke plek in de binnenstad passen.'

'We zien dit nu als supermarkt, maar dat is het niet'

Daarom wil De Rook iets meer 'regie' op de vraag waar dit soort ondernemers zich kunnen vestigen. 'We hebben er nu geen rekening mee gehouden in ons beleid, want dit soort zaken was er een aantal jaar geleden nog niet.'
Nu wordt Gorillas nog behandeld als supermarkt, maar dat is het feitelijk niet. Het is een winkel die vooral bezorgt, met heel veel snelle bewegingen in en uit een zaak. Daar is het beleid nu niet klaar voor.
We hebben genoeg van grote supermarkten in de binnenstad
Roeland van der Schaaf - wethouder PvdA
Wat de gemeente precies wil doen tegen de opkomst van de bezorgsupermarkten, is nog niet duidelijk. Daarover wordt later meer bekend.

Paal en perk stellen

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) kondigt tegelijk aan dat er wat hem betreft geen nieuwe grote supermarkten bij komen in de binnenstad van Groningen.
'Daar hebben we er nu wel genoeg van', zegt hij, terwijl de nieuwe Jumbo in het oude pand van V&D in september nog open moet gaan. Die winkel komt er natuurlijk gewoon, maar veel meer komen er wat de wethouder betreft niet bij: 'We gaan daar paal en perk aan stellen', besluit hij.