Oppositie verlaat vergadering vanwege Parc Emslandermeer: 'Ondemocratisch!'

Het wapen van de gemeente Westerwolde bij het gemeentehuis in Wedde
Het wapen van de gemeente Westerwolde bij het gemeentehuis in Wedde © Martijn Klungel/RTV Noord
Oppositiepartijen in de gemeenteraad van Westerwolde waren woensdagavond zo boos dat ze de raadsvergadering in Westerwolde hebben verlaten.
Burgemeester Jaap Velema, voorzitter van de gemeenteraad, kijkt ietwat verbaasd wanneer de negen raadsleden van CDA, VVD, GroenLinks, Ecologisch Alternatief en Lijst Timmermans de raad verlaten.
Reden van die actie: in de zogenaamde 'agendacommissie', een a-politiek orgaan, is besloten dat de aankoop van zwembad Parc Emslandermeer nog niet besproken kan worden. Er zou nog een taxatierapport missen.
Toch besloten coalitiepartijen Gemeentebelangen en PvdA, samen een meerderheid in de raad, om het punt alsnog op een agenda te krijgen.

'Arrogantie en machtspolitiek'

Kwalijk, vindt bijna de helft van de gemeenteraad. Dat zijn negen raadsleden. De voltallige gemeenteraad in Westerwolde bestaat uit negentien raadsleden.
'We willen ons met klem distantiëren van dit stukje machtspolitiek en deze arrogantie van de coalitiepartijen', zegt raadslid Harm-Jan Kuper van het CDA. 'Wij vinden twee ton veel geld voor iets wat niemand anders wil kopen.'
Bovendien vindt het raadslid dat het taxatierapport er allang had kunnen zijn. 'Een redelijke termijn voor een dergelijke taxatie is ongeveer twee weken. We zijn nu drie weken verder', zegt Kuper.
Maar volgens wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) zouden die documenten niet binnen die termijn geleverd kunnen worden. Bovendien moet ze de raad toestemming vragen voor het opstellen van zo'n rapport in verband met de kosten.

Raadslid dat Westerwolde vergelijkt met Wit-Rusland

Raadslid Paul Timmermans steekt zijn mening daarover niet onder stoelen of banken: 'De wethouders die deze stukken zouden moeten aanleveren zijn incapabel', zo betoogt hij. En wat hij ervan vindt dat de twee coalitiepartijen alsnog de koop op de agenda willen zetten? 'Democratisch. In Wit-Rusland en dergelijke landen', stelt hij ironisch.
Bij VVD'er Pieter Dinkla, die normaal altijd wel in is voor een grapje, kan er nu nog geen glimlach vanaf. Sterker nog: hij geeft aan zijn positie in de raad te heroverwegen: 'Ik heb geen zin om hier voor spek en bonen te zitten'.

Coalitiepartijen verbaasd over reactie van oppositie

Vlak na de vergadering laten coalitiepartijen PvdA en Gemeentebelangen in een verklaring weten dat ze verbaasd zijn door de reactie van de oppositiepartij. Hun voorstel is om het onderwerp op de agenda van een extra raadsvergadering te zetten. 'Op deze manier kunnen de raadsvoorstellen in alle openheid en democratisch worden besproken', staat in de verklaring
'De coalitiepartijen zijn zeer verbaasd en teleurgesteld over de zware woorden die de oppositiepartijen gebruikten tijdens de bespreking van de motie', gaat de verklaring verder. 'De coalitiepartijen herkennen zich daar niet in. Juist om de oppositiepartijen tegemoet te komen is besloten tot het verzoek om een extra raadsvergadering.'

Zwembad Parc Emslandermeer is veelbesproken onderwerp

Overigens is het niet voor het eerst dat besluitvorming rondom Parc Emslandermeer stof doet opwaaien in de gemeenteraad. Er is al veel over gesproken. De huidige eigenaren, de Stichting Belangen eigenaars Parc Emslandermeer (SBPE), wil van het zwembad af.
Recent hebben ze daarom het huurcontract met de zwemschool opgezegd, al moest dat wel worden afgedwongen door de rechter. Een paar weken later besloot de eigenaar dat het zwembad alsnog open mocht blijven tot er duidelijkheid was over koop.
Een particuliere koper is nooit gevonden en dus bleef de gemeente al enige koper over. Wil de gemeente het niet kopen? Dan sloopt de stichting het gebouw om de grond een andere bestemming te geven.

Parc Emslandermeer komt aan bod tijdens extra raadsvergadering

Hoe de vergadering woensdagavond afliep? Uiteindelijk stemde de voltallige coalitie voor het op de agenda zetten van de aankoop van Parc Emslandermeer tijdens een extra raadsvergadering. Ook zal er dan worden gesproken over het geven van subsidie aan energie coöperatie STUW.
Oppositiepartijen die de vergadering voor de stemming verlieten beslisten dus niet mee.