Doorbraak in energietransitie: Gasunie maakt landelijk waterstofnetwerk

Een waterstof tankstation
Een waterstof tankstation © ANP
Een mijlpaal voor de energietransitie. Zo noemt Gasunie het plan om voor heel Nederland het gasnetwerk geschikt te maken voor waterstof.
'We staan klaar om voor alle marktpartijen transport voor waterstof mogelijk te maken', zegt Han Fennema CEO van Gasunie.

1,5 miljard euro

Het concern heeft van Den Haag groen licht gekregen voor het project dat 1,5 miljard euro gaat kosten. Daarmee wordt Nederland het eerste land ter wereld dat het bestaande gasnetwerk geschikt maakt voor waterstof.
Particulieren zullen niet direct op waterstof overgaan, vertelt Fennema. 'Dat zal nog wel even duren. Over vijf jaar verwacht ik wel dat de eerste warmtepompen aangesloten zullen zijn op waterstof.'
We maken de gasleidingen aan de binnenkant schoon en dan kunnen we ze gewoon gebruiken
Han Fennema - bestuurder Gasunie

Niet veel aanpassingen

Gasunie is al bezig met de voorbereidingen. Groningen en Rotterdam worden de eerste steden waar begonnen wordt met de ombouw omdat hier en in Rotterdam al met waterstof wordt geëxperimenteerd. Na de zomer wordt met de ontwikkeling van de eerste leidingen begonnen.
Er zijn niet veel aanpassingen nodig om het bestaande gasnetwerk klaar te maken voor het gebruik van waterstof, zegt Fennema. 'We moeten de leidingen aan de binnenkant schoonmaken en dan kunnen we ze gewoon gebruiken. Aan de compressors, die nu het gas door de leidingen pompt, moet wel het een en ander gebeuren.'
Wat is waterstof?

Toegangspoort Europa

De Gasunie-bestuurder noemt de ontwikkelingen goed nieuws voor het klimaat én voor de Nederlandse economie. 'Alle industriële regio’s krijgen snel toegang tot de waterstofinfrastructuur. Dit geeft de Nederlandse economie een belangrijke uitgangspositie. De aaneengesloten landelijke infrastructuur zal niet alleen onze havens en industriële clusters met elkaar en met waterstofopslaglocaties verbinden, maar ook met onze buurlanden. Daarmee wordt Nederland de toegangspoort naar Europa voor de wereldwijde waterstofmarkt', aldus Fennema.
Gasunie maakt waterstofnetwerk
Waterstof levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot met name in de industrie. Waterstofgas kan namelijk makkelijk omgezet worden in elektriciteit zonder dat er CO2 vrijkomt.

Over vijf jaar klaar

Het waterstofnetwerk moet over vijf jaar klaar zijn. 85 procent van bestaande gasleidingen wordt gebruikt voor de transitie. Bij de rest wordt gebruik gemaakt van nieuwe leidingen.