'Dit is een belangrijke stap om Zoutkamp een impuls te geven'

Wethouder Theo de Vries (Het Hogeland), loco-dijkgraaf Eisse Luitjens (Waterschap Noorderzijlvest) en gedeputeerde Henk Staghouwer (provincie Groningen)
Wethouder Theo de Vries (Het Hogeland), loco-dijkgraaf Eisse Luitjens (Waterschap Noorderzijlvest) en gedeputeerde Henk Staghouwer (provincie Groningen) © Gemeente Het Hogeland
De gemeente Het Hogeland, de provincie Groningen en het waterschap Noorderzijlvest hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het aanpakken van de waterwerken in Zoutkamp.
Met de samenwerking willen de drie overheden de waterveiligheid, de toegankelijkheid, en de toeristische en recreatieve infrastructuur in en rond Zoutkamp verbeteren. Er worden allerlei projecten gecombineerd uitgevoerd en er wordt een investering gedaan van 32 miljoen euro.
Wethouder Theo de Vries van Het Hogeland, gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen en loco-dijkgraaf Eisse Luitjens van het waterschap Noorderzijlvest bekrachtigden de samenwerking door een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Deze vond plaats in de Oude Kerk van Zoutkamp.
De ondertekening symboliseert de start van de werkzaamheden in Zoutkamp. Er worden diverse projecten uitgevoerd maar de drie overheden hebben deze aan elkaar gekoppeld.

Projecten koppelen

In 2019 werd al aangekondigd dat Zoutkamp nieuwe waterwerken krijgt. Deze bestaan uit de bouw van een nieuw gemaal en het ombouwen van de Hunsingosluis tot een schutsluis. Dit project was aanleiding om ook naar het omliggende gebied te kijken en andere projecten eraan te koppelen.
We maken Zoutkamp op deze manier toekomstbestendig
Theo de vries - wethouder
Zo wordt de toeristische en recreatieve infrastructuur een impuls gegeven. Deze bestaan onder meer uit de bouw van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Reitdiepsluis, de realisatie van aanmeervoorzieningen in het Reitdiep en het Hunsingokanaal, het weer zichtbaar maken van de cultuurhistorische dijkbekleding en de aanleg van een fietspad van Zoutkamp naar Electra.
Niet alleen de overheden investeren in het dorp maar ook kunnen de projecten uitgevoerd worden door een bijdrage van het Nationaal Programma Groningen.

Blijdschap

Dat er nu gestart kan worden met de voorbereidingen is voor wethouder Theo de Vries reden voor vreugde. 'De samenwerkingsovereenkomst is een belangrijke, volgende stap die we samen zetten om Zoutkamp deze mooie impuls te kunnen geven', laat wethouder Theo de Vries weten. 'We maken Zoutkamp op deze manier toekomstbestendig.'
De voorbereiding moet in 2022 afgerond zijn en de plannen moeten in 2025 klaar zijn.