Familie Hendriks verruilt spoorweghuis voor hotel: ‘We zijn ons plekje kwijt’

De trein rijdt langs het huis van de familie Hendriks.
De trein rijdt langs het huis van de familie Hendriks. © Jan Been/RTV Noord
Johan en Janny Hendriks trekken woensdagavond de laatste keer de deur van hun geliefde spoorweghuis in Den Horn achter zich dicht. Ze leveren de woning leeg op aan ProRail.
Het gedwongen vertrek van Johan (74) en Janny (79) is de uitkomst van een juridische strijd van zeven jaar. Het spoorbedrijf startte een onteigeningsprocedure tegen de familie en is sinds dit voorjaar eigenaar van het pand.

Op straat

Prorail wil het huis slopen, omdat het te dicht op het spoor zou staan. De zeventigers staan vanaf donderdag op straat.
Wat nu? Dat is eigenlijk nog steeds de vraag. Johan en Janny deden eerder deze maand hun verhaal bij RTV Noord, in de hoop dat er iemand opstond die ze te hulp schoot. Het stel kreeg een hoop reacties, maar de ultieme oplossing – de redding van hun huis – kwam tot hun verdriet niet.
Uit het dakraam van het spoorhuisje
Uit het dakraam van het spoorhuisje © Jan Been/RTV Noord

Verhuizers op de stoep

Dus staan woensdag de verhuizers op de stoep om de laatste dozen mee te nemen. Een deel van de inboedel is al opgehaald door de kringloopwinkel even verderop. Wat ze willen bewaren, wordt voorlopig opgeslagen in een zeecontainer.
Hun vertrek doet pijn. Janny biedt de verhuizers een glas drinken aan, terwijl Johan zijn gitaar pakt. Nog een laatste keer zingt hij het lied dat hij over het huis heeft gemaakt in de woonkamer.
Hendriks verlaat spoorweghuis
Voorlopig overnacht de familie Hendriks een paar honderd meter verderop, in hotel Aduard. ‘De komende dagen doe ik rustig aan, om even bij te komen’, zegt Johan. ‘Want dit moeten we verwerken. We zijn ons huis kwijt.’

Zoektocht naar nieuw huis

Vanuit het hotel vervolgt het stel haar zoektocht naar een nieuw huis. Dat valt vanwege de financiële situatie van de familie Hendriks niet mee. ‘Ik krijg geen hypotheek en een duur huurhuis kunnen we ons niet veroorloven’, zegt Johan. ‘We moeten hopen op een vakantiehuis in de aanbieding ergens, denk ik.’
Een Arrivatrein dendert langs het spoorhuisje
Een Arrivatrein dendert langs het spoorhuisje © Jan Been/RTV Noord