Eemsdelta gaat terug naar de tekentafel om uitbreiding windpark

De nieuwe windmolens moeten onder het bestaande windpark Delfzijl Zuid komen
De nieuwe windmolens moeten onder het bestaande windpark Delfzijl Zuid komen
De gemeente Eemsdelta neemt de tijd om de plannen rond de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid aan te passen. De raad zou hier woensdagavond een besluit over nemen, maar door de uitspraak van de Raad van State eerder deze dag is dat van de agenda gehaald.
De hoogste bestuursrechter besloot dat de uitbreiding voorlopig niet door mag gaan. De regering moet eerst nieuwe normen vaststellen voor onder meer slagschaduw en geluidsoverlast.

Meer onderzoek nodig

Dat betekent niet dat het plan nu in de ijskast staat. In de uitspraak biedt de Raad van State een ontsnappingsroute voor Eemsdelta. De gemeente kan in het bestemmingsplan zelf ook milieunormen vaststellen.
Het college van burgemeester en wethouders vroeg woensdagavond om meer tijd. 'De vraag is of we de normen eerder golden onverkort over kunnen nemen in het bestemmingsplan', zegt burgemeester Gerard Beukema. 'Daar is nader onderzoek voor nodig.'
Ook is de gemeente afhankelijk van de provincie Groningen, die de vergunning voor de uitbreiding heeft gegeven. Als het bestemmingsplan wordt aangepast, heeft dat ook gevolgen voor de vergunning. De gemeente moet dit eerst overleggen met de provincie.

'Eerst haast, nu ineens van de agenda'

De raad geeft het college er meer tijd voor. PvdA-raadslid Jan-Chris Wagenaar vindt het wel een vreemde gang van zaken: 'Dit punt is eerder met haast op de agenda gezet. Tijdens onze bijeenkomst met de jurist hebben meerdere raadsleden gevraagd waarom er zo'n haast bij was. Dan is het interessant dat het nu na de uitspraak er plotseling af wordt gehaald.'
Er is nu sprake van een nieuwe situatie waar nader beraad voor nodig is
Burgemeester Gerard Beukema
Volgens Beukema kon niet worden voorzien dat de Raad van State deze woensdag een uitspraak zou doen. 'Alsof ze wisten dat er een raadsvergadering was. Er is nu sprake van een nieuwe situatie waar nader beraad voor nodig is.'
Eemsdelta moet zich ervoor inspannen dat het park er komt. De gemeente is een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de initiatiefnemers met daarin de afspraak dat vertraging wordt voorkomen. Anders zou een subsidie van 26 miljoen euro van het Rijk in gevaar komen. Als de gemeente niet voldoende doet, kan er een claim van enkele tientallen miljoenen komen van de initiatiefnemers.

Voorlopig geen claim

Eemsdelta hoeft op dit moment nog niet bang te zijn voor een claim. Een woordvoerder van de initiatiefnemers liet woensdag al weten dat het akkoord zou gaan met een pas op de plaats.
Omwonenden uit onder andere Wagenborgen en Nieuwolda zijn tegen de uitbreiding van het park. Zij vinden dat er al teveel windturbines in het gebied staan en vrezen meer geluidsoverlast en slagschaduw. Zij hebben zich verenigd in de stichting Oldambt Windmolenvrij die de zaak bij de Raad van State heeft aangespannen.