Raad Groningen: nieuwe stadswijk aan het water moet gezellige haven krijgen

Zo komt nieuwbouwwijk Stadshavens eruit te zien
Zo komt nieuwbouwwijk Stadshavens eruit te zien © Gemeente Groningen
De nog te bouwen woonwijk Stadshavens in de stad Groningen moet worden voorzien van een gezellige haven. Volgens een meerderheid van de raad zijn de ingrediënten aanwezig, maar die benut de wethouder nog niet.
De wijk Stadshavens wordt gebouwd op de plek waar nu de Deense Haven is gesitueerd. Die haven wordt echter niet meegenomen in de plannen van de nieuwe wijk. GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie, PvdD, CDA, SP en PvdA willen dat die haven wel wordt meegenomen in de aanleg van de nieuwe wijk.
'Woonschepen, drijvende horeca of misschien een theater te water. Dat kan gecombineerd worden met de nautische bedrijvigheid', zegt de voortrekker van het plan Ceciel van Nieuwenhout (GroenLinks). Ze noemt het plan 'politiek niet heel spannend.' Dat blijkt ook het geval want het krijgt brede bijval.

'Serieuze kans'

De partijen zijn welwillend omdat ze van mening zijn dat een haven, oftewel een havenkwartier, een publiekstrekker kan worden voor het gebied. Politiek Groningen heeft dat ook zien gebeuren in Rotterdam, Amsterdam, Gent en Berlijn. Daarom roept een raadsmeerderheid op om te onderzoeken of de Deense haven ook een heus havenkwartier kan worden.
Gezellige haven.
Gezellige haven. © GroenLinks Groningen
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is positief over het plan: 'We gaan dit serieus oppakken', zegt hij tegen de raad. 'We zien het als een serieuze kans.' Net als de wethouder zijn ook de overige partijen in de gemeenteraad enthousiast, alle raadsfracties willen graag dat de wethouder plannen gaat maken voor een havenkwartier.