Google koopt grond voor datacenter in Winschoten (update)

Het huidige datacenter van Google in de Eemshaven
Het huidige datacenter van Google in de Eemshaven © ANP
Op een braakliggend stuk industrieterrein in Winschoten wordt mogelijk een datacenter gebouwd. Techreus Google en de gemeente Oldambt hebben donderdagochtend hun handtekeningen onder de plannen gezet.
Het datacenter zou dan moeten komen op het bedrijventerrein ‘Hoogebrug 3’. Die locatie ligt aan de oostkant van de stad.

Langer verwacht

De deal hing al langer in de lucht. Oldambt communiceerde enige tijd geleden over een flinke verkoop van industriegrond. Daarmee zou drie miljoen euro verdiend zijn. Vervolgens liet de gemeente weten dat er ‘op dit moment geen industriegrond meer over is’, terwijl Hoogebrug 3 braak ligt.
De locatie van het toekomstige datacenter op de kaart
De locatie van het toekomstige datacenter op de kaart © Google Maps/Beeldbewerking RTV Noord
Op herhaaldelijke vragen aan wethouder Erich Wünker of er een groot bedrijf naar Winschoten komt, was het antwoord steevast ‘nee’. Eén keer versprak hij zich bijna: ‘Nee, er is niks te melden. Op dit moment in elk geval niet, haha’, zei hij toen. Daarna gingen de kaken weer op elkaar.
Wünker laat weten blij te zijn met de ontwikkeling, waarover hij nu eindelijk iets kan zeggen: ‘Dit is goed voor de economische ontwikkeling in Oldambt. Google kan een trekker zijn voor andere bedrijven om hier te gaan ondernemen. Dat kan vervolgens een mooie impuls zijn voor de werkgelegenheid.’

Bedrijventerreinen op

Met de komst van Google zijn alle bedrijventerreinen in de gemeente Oldambt volledig bezet. De gemeente laat weten dat zij zoekt naar mogelijkheden tot het uitbreiden van bestaande bedrijventerreinen of het aanwenden van nieuwe.
Op dit braakliggende stuk grond moet het datacenter verrijzen
Op dit braakliggende stuk grond moet het datacenter verrijzen © Marco Grimmon/RTV Noord

Nog niet klip-en-klaar

Google laat weten dat het nog niet honderd procent zeker is dat zij een datacenter gaat bouwen. ‘Wij hebben land gekocht ter grootte van 15 hectare om de mogelijkheid te hebben om in de toekomst hierop een datacenter te ontwikkelen.’ Het is volgens een woordvoerder niet zo dat er bij wijze van vandaag nog een start wordt gemaakt aan de bouw van het center.
We hebben in elk geval de mogelijkheid om in Winschoten een datacenter te bouwen
Woordvoerder Google
Het bedrijf vervolgt: ‘Wij zullen binnenkort starten met de vergunningsprocedures zodat wij, als we besluiten hierop te bouwen, alle benodigde vergunningen van de lokale autoriteiten hebben.’
Google legt uit waarom zij een slag om de arm houdt: ‘Wij zijn nog bezig in de Eemshaven en hebben net een datacenter geopend in Middenmeer. Daar hebben wij nog voldoende capaciteit. Daarom beginnen we niet direct met bouwen in Winschoten. Mochten we merken dat de capaciteit onvoldoende wordt, dan hebben we in elk geval de mogelijkheid om in Winschoten een datacenter te realiseren.’
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Google en wethouder Erich Wünker.