Systeem SNN plat door run op 10.000 euro duurzaamheidssubsidie

Een man vervangt enkel glas door dubbel glas
Een man vervangt enkel glas door dubbel glas © ANP
Het is moeilijk om momenteel een subsidie aan te vragen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Door grote drukte ligt het aanvraagsysteem gedeeltelijk plat, waardoor niet iedereen succes heeft.
SNN probeert het probleem zo spoedig mogelijk op te lossen, zo wordt aangegeven op de eigen website. Ook is het erg druk aan de telefoon, waardoor mensen langer moeten wachten voordat ze een medewerker van Team Duurzaamheid aan de lijn krijgen.
SNN vraagt subsidieaanvragers het op een later moment nogmaals te proberen. De instantie kon donderdagochtend geen nadere toelichting op de problemen geven aan RTV Noord.

10.000 euro subsidie

Sinds vandaag kunnen bezitters van woningen in het aardbevingsgebied die niet onder het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen vallen, maximaal 10.000 euro subsidie aanvragen om hun huis te verbeteren en te verduurzamen.
Het gaat daarbij om huizenbezitters in postcodegebieden die ook recht hebben op een vergoeding volgens de waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Daarnaast kan de subsidie ook worden aangevraagd door woningeigenaren in enkele postcodegebieden (9679, 9681 en 9682) in de gemeente Oldambt.
Huizen die wél onder de versterkingsoperatie vallen, kunnen zelfs aanspraak maken op maximaal 17.000 euro subsidie.

Zonnepanelen of een nieuwe keuken

Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het aanschaffen van zonnepanelen, isolerende maatregelen of een nieuwe badkamer of keuken.
In totaal is er 300 miljoen euro beschikbaar. Dat geldt wordt uitgesmeerd over drie jaren: dit jaar zit er 75 miljoen euro in het potje, volgend jaar gaat het om 150 miljoen en voor 2023 is nog eens 75 miljoen euro uitgetrokken. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.
De subsidieregeling is het resultaat van afspraken die de provincie vorig jaar met het Rijk heeft gemaakt. Om mensen op de subsidie te wijzen, loopt vanaf vandaag ook een reclamecampagne.