Kaartverkoop Noorderzon van start gegaan, coronamaatregelen nog onduidelijk (update)

Het opblaasbare springkasteel van Bounce!
Het opblaasbare springkasteel van Bounce! © Noorderzon
De online kaartverkoop van de 31ste editie van het Noorderzon Festival is van start gegaan. Donderdagmiddag om 12:00 uur gingen de eerste kaarten in de verkoop. ‘We vonden het heel spannend’, zegt woordvoerder Milou de Boer.
Over de invulling van het festival bestaat momenteel nog wel onduidelijkheid. Zo is nog niet bekend of je vooraf een coronatest moet doen of een toegangsbewijs nodig hebt.
'We streven naar een evenement zonder toegangsbewijzen’, zegt De Boer. De organisatie laat weten druk in gesprek te zijn met de gemeente, politie en andere betrokken partijen over de precieze invulling van het festival. ‘De tweede vergunningsaanvraag ligt bij de gemeente.’

‘Beperkte capaciteit’

Dat de kaartverkoop dit jaar alleen online plaatsvindt, lijkt geen invloed te hebben op de verkoop. ‘We hadden veel enthousiasme verwacht gezien alle reacties, maar het blijft afwachten’, laat De Boer weten. ‘Gedurende de eerste drie uur gingen ruim 2100 kaarten over de toonbank. Dat zijn ruim zeshonderd kaarten meer dan we in 2019 op de eerste dag verkochten. Ongeveer een derde van alle kaarten die we nu aanbieden is inmiddels verkocht.’ Rond 17:00 uur staat het aantal verkochte aantal op zo'n 2400.
Vanwege de coronamaatregelen ging het festival vorig jaar niet door. Het alternatief werd het Noorderzonprogramma, dat zes weken lang op verschillende locaties in Stad te zien was. Dit jaar gaat het festival weliswaar door, maar wel met een ‘beperkte capaciteit’. Mogelijk komen er na 22 juli meer kaarten vrij. Waarop het maximale aantal bezoekers exact ligt, kan de organisatie nog niet zeggen.  

Kleinschaliger dan normaal

Het ‘vertrouwde’ Noorderplantsoen blijft de locatie voor het hoofdpodium van het evenement. ‘De acts staan hier wel verder uit elkaar om meer bewegingsruimte onder bezoekers te creëren’, zegt de woordvoerder.
De overige acts zijn verspreid over tien locaties in de binnenstad. ‘In 2019 organiseerden we het laatste ‘normale’ festival, toen hadden we zo’n 160 programma-onderdelen. Ter vergelijking: dat aantal ligt dit jaar rond de honderd’, aldus De Boer. 

Blikvanger

Een van de programma-onderdelen die het naar verwachting goed gaat doen onder het publiek, is de Australische circusact Bounce!. Het circusgezelschap treedt op in een opvallend opblaaskasteel in het Noorderplantsoen.
Dit bericht is aangevuld met het nieuws dat het aantal verkochte kaarten aan het eind van de middag op 2400 staat