Wietproef nog niet van start: 'Meer tijd nodig voor goede hasj'

Een aangestoken joint
Een aangestoken joint © ANP
Het is nog niet bekend wanneer het wietexperiment in tien Nederlandse steden, waaronder Groningen, gaat beginnen. Eerst moet vaststaan dat er voldoende cannabis van goede kwaliteit kan worden geleverd.
Als alles mee zou zitten, dan zou de proef met de legale levering, inkoop en verkoop van cannabis dit najaar van start gaan. Maar dat gaat niet door, omdat er nog te veel onzekerheden zijn.
Zo hebben de telers 'meer tijd nodig om kwalitatief goede hasj te kunnen leveren'. Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de gemeenteraad.

Groningen een van de deelnemers

Arnhem behoort net als onder andere Groningen, Maastricht en Almere tot de tien steden die meedoen aan de proef. De vier grote steden doen niet mee, omdat ze het niet eens waren met de opzet van het experiment.
Het experiment met de gesloten coffeeshopketen, zoals het officieel heet, moet uitwijzen of het mogelijk is om de teelt van cannabis legaal te maken. Nu kopen coffeeshops de wiet illegaal aan de achterdeur. Dat zorgt voor criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen. Het experiment gaat vier jaar duren.

'Niet stilgelegd'

Volgens het ministerie van Justitie ligt het project niet stil. Omdat het om een ingewikkelde proef gaat die helemaal nieuw is, vergen sommige onderdelen veel tijd. Ook moeten de tien deelnemende gemeenten op lokaal niveau hun eigen zaken regelen, zoals het aanwijzen van een locatie voor de wietteelt en daar vergunningen voor verstrekken. De gemeenteraad moet akkoord gaan.
Het is volgens het ministerie nog niet te zeggen welke gemeente als eerste daadwerkelijk van start kan gaan. Er zijn ondertussen na een strenge selectie telers uitgekozen. Als die voldoende wiet kunnen aanbieden binnen de grenzen van het experiment wordt een startdatum gekozen.
De Tweede Kamer krijgt in het najaar een voortgangsbrief. De ministers van Justitie en van Volksgezondheid houden de burgemeesters op de hoogte, aldus Marcouch.
Voor het telen van de legale wiet hadden zich veertig belangstellenden gemeld. Uit deze groep zijn tien geselecteerd. Daarvan viel er een af. Daarvoor in de plaats kwamen 'modelkwekers' John en Ines Meijers uit Oldambt. Of zij ook echt mogen meedoen, hangt af van de uitkomst van de bibobprocedure, een uitgebreide controle op eventuele strafbare feiten die iedere kandidaat-teler moet ondergaan.
Correctie: aanvankelijk stond in dit bericht dat de start van de proef was uitgesteld, maar dat was te stellig geformuleerd.