Vier bewonersinitiatieven Midden-Groningen beloond met NPG-gelden

Het gemeentehuis van Midden-Groningen in Slochteren
Het gemeentehuis van Midden-Groningen in Slochteren © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeenteraad van Midden-Groningen stelt 57.900 euro beschikbaar voor vier initiatieven van bewoners. Het geld is afkomstig uit het budget van het Nationaal Programma Groningen (NPG).
In totaal zijn er 31 ideeën ingediend door inwoners om de leefomgeving in de eigen wijk, buurt of dorp te verbeteren. Vier van de ideeën voldeden aan de voorwaarden.

Bloemenveld Hooge Horst, Martenshoek (€5.150)

De bewoners van appartementencomplex De Hooge Horst kunnen aan de slag met het braakliggende terrein achter hun gebouw. Een aantal inwoners diende een plan in om het terrein om te ploegen en in te zaaien, zodat er een mooi bloemenveld ontstaat.

Vos en Bos 2.0., Hoogezand-Sappemeer (€20.000)

Stichting Bewonersorganisatie Boswijk e.o. wil de huidige speelvoorziening graag opknappen en uitbreiden met natuurlijke klim- en klauterobjecten, zodat het geschikt is voor jong en oud. Het beheer en onderhoud wordt door de bewonersorganisatie zelf gedaan.

Stap in het verleden, E-step naar je toekomst in Midden-Groningen (€20.000)

Om op een interactieve manier kennis te maken met het cultureel erfgoed in Midden-Groningen diende Kamminga Erfgoed Educatie een plan in om een aantal routes ontwikkelen. Met behulp van een E-step en een app kunnen zowel inwoners als toeristen op een duurzame manier een historisch-educatieve route volgen door Midden-Groningen.

Dorpsommetje Westerbroek (€12.750)

Westerbroek heeft al een wandelroute door het dorp. Om er een volledig dorpsommetje van te kunnen maken, moet een deel van het pad worden opgeknapt. Pas dan is het in alle seizoenen toegankelijk, ook voor mindervaliden. Een aantal inwoners van Westerbroek, samen met Dorpsvereniging Westerbroek, kan nu aan de slag om het dorpsommetje te voltooien. Voorwaarde is wel dat de eigenaar van de grond instemt met de verbeteringen.

Wat gebeurt er met de andere ideeën?

In totaal is er 4,75 miljoen euro beschikbaar voor bewonersinitiatieven in Midden-Groningen. Ook de afgevallen ideeën maken nog kans op deze gelden, zegt Erianne van der Burg, voorzitter van de begeleidingscommissie.
'Al deze plannen zijn beoordeeld en hebben advies gekregen. Ze kunnen worden meegenomen in het traject van de ontwikkeling van dorps- of wijkplannen of misschien in een later stadium bij het NPG Midden-Groningen worden ingediend. Deze indieners hebben inmiddels een contactpersoon om hun plan verder uit te werken. Er zijn helaas ook een aantal idee?n die we hebben moeten afwijzen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden.'