Is optreden tegen geluidsoverlast Windpark N33 een stap dichterbij na uitspraak Raad van State?

Het Windpark aan de N33
Het Windpark aan de N33 © Jeroen Willems/RTV Noord
Een bestuursrechtdeskundige bestudeert voor de gemeente Midden-Groningen de uitspraak van de Raad van State over de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid.
Het college wil weten of de uitspraak mogelijkheden biedt om beter te kunnen handhaven bij Windpark N33. Op die manier moet de geluidsoverlast voor omwonenden beperkt worden.

Geldt uitspraak ook voor oudere windparken?

De hoogste bestuursrechter bepaalde deze week dat er voor nieuwe windparken een milieubeoordeling moet worden gemaakt. De uitspraak ligt in de lijn van het Europese Hof dat vorig jaar hetzelfde bepaalde voor een nieuw windpark in België. Ook daar moet meer milieuonderzoek komen. Volgens de Raad van State geldt dat ook voor parken in Nederland.
De vraag is of deze uitspraak alleen voor nieuwe windparken geldt of ook voor windparken die al eerder zijn gebouwd.
'Kan het college onderzoeken of dit arrest mogelijkheden biedt om op te treden tegen de geluidsoverlast van Windpark N33?', vroeg fractievoorzitter Markus Ploeger van Gemeentebelangen Midden-Groningen donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

'Haakjes'

Volgens wethouder Jan Jakob Boersma is de uitspraak van de Raad van State inmiddels besproken in het college. 'We hebben een bestuursrechtdeskundige gevraagd het arrest te bestuderen om te kijken of er ook haakjes in zitten waar we iets mee kunnen. We houden de raad daarover op de hoogte', zei Boersma.