Druk neemt toe op woningmarkt Eemsdelta, partijen willen meer bouwen

Een te koop-bord in een straat in Delfzijl
Een te koop-bord in een straat in Delfzijl © ANP
Dorpen waar geen huis te koop staat, jaren wachten op een sociale huurwoning: ook in de gemeente Eemsdelta groeien de problemen op de woningmarkt. Politieke partijen voeren donderdag de druk op om snel met oplossingen te komen.
Tijdens een debat over de plannen voor volgend jaar dringen ze erop aan dat er meer woningen gebouwd moeten worden.

Geen passende woning

Het noordoosten van Groningen staat al jaren te boek als krimpgebied. Twintig jaar geleden woonden er ruim 52.000 mensen in Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Dat zijn er nu 46.000.
Door de oververhitte woningmarkt in en om de stad Groningen is het gebied in trek. Raadsleden zien de problemen toenemen. 'Jongeren kunnen moeilijk aan een betaalbare woning komen. Ontwikkelaars bouwen vooral voor het hogere segment. Mensen kunnen geen passende woning krijgen', zegt Anneke Knip van oppositiepartij GroenLinks.

Versterking zorgt voor extra krapte

Ook de versterking van huizen zorgt ervoor dat er nog jaren een tekort is aan huurwoningen. 'Door een tekort aan wisselwoningen is de wachtlijst nog langer. Sloop en nieuwbouw zorgt voor onrust. Het is zorgelijk', zegt Ina Schenkel van coalitiepartij ChristenUnie.
Partijen willen dat er zo snel mogelijk meer gebouwd wordt. 'Een paar koopwoningen in het juiste segment in een dorp kan al het verschil maken', zegt Eduard Mulder van coalitiepartij VVD. De partij pleit er al langer voor om nieuwe huizen te bouwen.

Eerst onderzoek

Voordat de gemeente nieuwe kavels uitgeeft, wil het eerst een uitgebreid woningmarktonderzoek doen. Daarin wordt gekeken waar behoefte is aan nieuwe huizen en wat voor woningen er moeten komen.
Wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) zegt daar haast mee te maken: 'Het is een ware opgave. Normaal gesproken duurt zo'n onderzoek minstens een jaar. Het Hogeland deed er bijvoorbeeld anderhalf jaar over. Wij gaan er een half jaar over doen.'
Coalitiepartij CDA en oppositiepartij Gemeentebelangen Eemsdelta drongen er in eerste instantie op aan om het onderzoek te versnellen, maar dat is volgens de wethouder niet verstandig.
'Als u dat wilt vervroegen, dan zult u niet het resultaat krijgen wat u verwacht. Dit is al bijna niet haalbaar.' De partijen lieten daarop weten te willen gaan voor kwaliteit in plaats van snelheid.

Niet stilzitten

Verschillende partijen roepen de gemeente op om in de tussentijd niet stil te zitten: 'Als de vraag komt om een school om te bouwen tot woonruimte, dan werken we daar graag aan mee', zegt Mulder (VVD).
Stulp: 'Als er in dorpen kavels vrijkomen, dan zou dat sommigen al mogelijkheden geven. Dan krijg je doorstroming.' Usmany laat weten dat de gemeente doorgaat met kavels uitgeven die al bestemd zijn voor woningbouw.

Buitenlandse werknemers

Lokaal Belang Eemsdelta wil daarnaast huisjesmelkers tegengaan die woningen opkopen voor kamerverhuur. 'We moeten niet meer te maken krijgen met wijken waar twaalf huizen vol zitten met buitenlandse werknemers. Dat kunnen we niet accepteren', zegt fractievoorzitter Nick Boersma.
Wethouder Usmany laat weten dat er in Appingedam extra regels zijn gekomen rond het verhuren van kamers. 'We moeten nog kijken of we in Delfzijl en Loppersum dezelfde regels kunnen opstellen.' Daarnaast komt er een hotel op bedrijventerrein Fivelpoort waar buitenlandse werknemers langere tijd kunnen verblijven.
Het onderzoek naar de woningmarkt is naar verwachting in januari klaar.