‘Wethouder zet raad op verkeerde been in zaak hoogspanningsmasten Aduard’

De elektriciteitsmast naast de Friesestraatweg. Deze blijft staan, omdat er telecomapparatuur in hangt.
De elektriciteitsmast naast de Friesestraatweg. Deze blijft staan, omdat er telecomapparatuur in hangt. © Niels Timmerman
Wethouder Elly Pastoor (PvdA) heeft de gemeenteraad van het Westerkwartier woensdag op het verkeerde been gezet. Dat zegt raadslid Han Warmelink (GroenLinks).
Hij vroeg in de raadsvergadering naar de stand van zaken rond het handhavingsverzoek dat 55 omwonenden van twee hoogspanningsmasten bij Aduard en Den Horn in mei indienden.
Elektriciteitsbedrijf Tennet en telecombedrijf Novec willen die masten laten staan, omdat er telecomapparatuur in hangt. Dat is tegen eerder gemaakte afspraken in. Inwoners eisen dat de gemeente ingrijpt en de bedrijven opdraagt de masten te verwijderen.

Niet alle klagers belanghebbend

De wettelijke termijn van het handhavingsverzoek verloopt volgende week. Pastoor zei woensdag meer tijd nodig te hebben, omdat de reactie van het ministerie van Economische Zaken nog niet binnen was. ‘Ik kan u verzekeren dat we oog hebben voor de belangen van onze inwoners’, voegde de wethouder eraan toe.
Een gemeente is er voor haar inwoners. Die hebben hier last van
Raadslid Han Warmelink (GroenLinks)
Een dag later ontving advocaat Anna Kwint uit Aduard een brief met een andere strekking. Daaruit blijkt dat de gemeente betwijfelt of inwoners die op meer dan een halve kilometer van de masten wonen belanghebbenden zijn.
De gemeente berust zich op een rechterlijke uitspraak over windturbines. Van de 55 indieners voldoen er vier aan deze voorwaarde.

'Gemeente veegt straatje schoon'

‘Die cruciale informatie is woensdag niet verstrekt’, zegt Warmelink. ‘De raad vroeg het college er alles aan te doen om die masten te laten verdwijnen. Nu blijkt dat de gemeente de kring belanghebbenden zo klein mogelijk wil maken. Dat is toch absurd?’
Volgens het raadslid probeert de gemeente haar eigen straatje schoon te vegen. ‘Ze verzamelen informatie om juist níet te hoeven handhaven. En waarom, vraag je je af? Een gemeente is er voor haar inwoners. Die hebben hier last van. Alleen een bedrijf heeft baat bij die mast.’

Brief had sneller gekund

Advocaat Kwint begrijpt het epistel van de gemeente in juridische zin. ‘Maar gevoelsmatig is het een rare sprong. De gemeente heeft er acht weken over gedaan om deze brief eruit te persen. Dat had toch ook sneller gekund?’
Ze is teleurgesteld in die afwachtende houding. ‘Het handhavingsverzoek is bedoeld als sterk signaal’, zegt Kwint. ‘Het gaat er helemaal niet om of iedereen strikt gezien belanghebbende is. Aan deze mensen is beloofd dat alle oude masten verdwijnen. We doen een beroep op die toezegging.’

'Gemeente moet er sowieso naar kijken'

Bovendien blijft het handhavingsverzoek volgens de advocaat staan, omdat vier omwonenden binnen een straal van 500 meter van de masten wonen. ‘De gemeente moet er dus sowieso inhoudelijk naar kijken’, zegt Kwint.
De advocaat heeft tot 1 augustus om te beargumenteren waarom de overige 51 indieners ook belanghebbenden zijn. Ze vraagt omwonenden foto’s te sturen, om te laten zien hoe de masten het landschap bepalen.

'Pastoor heeft brief niet gezien'

In een reactie laat de gemeente Westerkwartier weten dat Pastoor niet op de hoogte was van de brief aan Kwint. ‘Wethouders worden niet actief geïnformeerd over procedurebrieven’, aldus een woordvoerder. ‘Het antwoord is gestuurd vanuit de juridische context. We moeten toetsen of iemand belanghebbende is of niet om tot een besluit te kunnen komen.’
‘Ik heb gevraagd naar de stand van zaken’, reageert Warmelink. ‘Als er nieuwe relevante informatie is, dan wil ik dat horen van de wethouder. Procedurebrief of niet.’ Het raadslid werkt aan een motie, die hij woensdag bij een gemeenteraadsvergadering wil indienen.