Instellingen

Oud stukje ringweg krijgt tweede leven als uitkijkpunt

Het Geheugenbalkon bij de afrit Hereweg in Stad
© Robert Pastoor/RTV Noord
Het Geheugenbalkon bij de afrit Hereweg in Stad
© Siese Veenstra

De stad Groningen heeft er een nieuw uitkijkpunt bij. Het kunstwerk het Geheugenbalkon is vanaf vandaag open. Je kan vanaf daar de bouw van de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg volgen.

Het rode kunstwerk staat aan de afrit van de Hereweg en zal er ook blijven staan.

Serie kunstwerken in Zuiderplantsoen

Als alle werkzaamheden zijn afgerond, kijk je namelijk uit op het nieuwe Zuiderplantsoen. In dat nieuwe parkje komen ook kunstwerken te staan.

'Hier ontstaat straks het Zuiderplantsoen', zegt projectleider Nicoline Wijnja van Kunstpunt Groningen. 'Wij willen een serie maken waarbij mensen worden uitgenodigd om bij elkaar te zijn en te bewegen', zegt ze over de kunstwerken die nog gerealiseerd moeten worden.

De opening van het Geheugenbalkon bij de Hereweg
De opening van het Geheugenbalkon bij de Hereweg © Siese Veenstra

Oud stukje ringweg

Het balkon van het kunstwerk bestaat voor een deel uit de voormalige ringweg. De vangrail doet dienst als reling en het balkon zelf is een oud-onderdeel van de ringweg.

'De snelweg zie je hier nu nog voor je neus', zegt Wijnja. 'Die verdwijnt straks onder het plantsoen. De kunstenaars vinden die weg een laag geschiedenis die ze willen hergebruiken. Er is beton en asfalt hergebruikt. Je ziet hier dus een echt oud stukje van de zuidelijke ringweg.'