Is er na vanavond duidelijkheid over zwembad Parc Emslandermeer?

Parc Emslandermeer vanuit de lucht
Parc Emslandermeer vanuit de lucht © Martijn Klungel/RTV Noord
Meer dan een jaar wordt erover gesproken. Al veel langer heerst er er onzekerheid over: blijft zwembad Parc Emslandermeer open? De kans dat er na vanavond een definitief antwoord is op die vraag, is groot.
De gemeenteraad van Westerwolde geeft dan namelijk een klap op de aankoop van het gebouw waar zwembad Parc Emslandermeer in zit.
Hoeveel de aankoop kost? Er moet 200.000 euro voor worden vrijgemaakt. Daarnaast is de gemeente 130.000 euro per jaar kwijt om het gebouw met zwembad draaiende te houden. Al langere tijd maken de plannen voor de aankoop van zwembad Parc Emslandermeer de tongen los. Waarom? De huidige eigenaar, Stichting Belangen eigenaars Parc Emslandermeer (SBPE), dreigt met sloop van het gebouw. Financieel zouden ze het niet draaiende kunnen houden.

117.000 euro gereserveerd voor koop

De stichting is daarom naarstig op zoek naar iemand die het gebouw zou willen kopen, want ze willen er vanaf. Een particuliere koper is nooit gevonden. De gemeente Westerwolde bleef als enige koper over.
En als die het gebouw niet wil kopen? Dan sloopt de stichting het. Het gemeentebestuur van Westerwolde is daarom op de achtergrond al bezig geweest met de koopplannen. Bij de provincie Groningen is het gelukt om er 117.000 euro subsidie voor te reserveren.

Kopen wat niemand anders wil

Voor een paar partijen in de gemeenteraad blijft de beslissing van vanavond een duivels dilemma. Moet je wel een gebouw kopen dat niemand anders wil? Bovendien vinden alle oppositiepartijen dat er meer informatie op tafel moet kopen voordat ze een beslissing kunnen nemen.
De partijen staan daarmee lijnrecht tegenover coalitiepartijen Gemeentebelangen en PvdA, zo bleek vorige week. Zij vinden dat er wel voldoende documenten zijn om een besluit te maken.

Democratisch? 'Ja. In Wit-Rusland en dergelijke landen'

Wanneer oppositiepartijen, CDA, VVD, GroenLinks, Lijst Timmermans en Ecologisch Alternatief tevreden zijn? Als er een uitgebreid taxatierapport op tafel ligt. Die is er nu nog niet.
In een apolitiek overleg is daarom besloten om het onderwerp nog niet te agenderen. Vorige week hebben de coalitiepartijen, die één zetel meer hebben dan alle oppositiepartijen, het aankoopvoorstel alsnog op de agenda gezet.
Of het democratisch voelt? 'Ja. In Wit-Rusland en dergelijke landen', stelde raadslid Paul Timmermans ironisch.

Koop van gebouw, parkeerplaats en toegangsweg

Donderdagavond om 20.00 uur begint de vergadering in Westerwolde over het hete hangijzer. Formeel besluiten zij dan wel of niet het geld beschikbaar te stellen om het gebouw, parkeerplaats en toegangsweg van Parc Emslandermeer te kopen.