Verkeerde vaccins MartiniPlaza: 'Enkeling was boos, rest had geen zorgen'

Een rij wachtenden voor vaccinatielocatie MartiniPlaza
Een rij wachtenden voor vaccinatielocatie MartiniPlaza © FPS/Jos Schuurman
GGD Groningen zoekt tot op de bodem uit hoe het zaterdagochtend tussen 9.10 en 9.35 uur mis heeft kunnen gaan bij het vaccineren in MartiniPlaza. Twintig mensen kregen daar AstraZeneca toegediend in plaats van Moderna, het vaccin dat in hun uitnodigingsbrief werd vermeld.
GGD-medewerkers namen direct telefonisch contact op met de gedupeerden en hun huisartsen, toen duidelijk werd dat het mis was gegaan. Medewerkers zagen bij het vullen van de injectiespuiten dat op twee lege ampullen AstraZeneca stond en geen Moderna. De vaccinatieronde werd daarop tijdelijk stilgelegd.

Reacties

Van de twintig verkeerd gevaccineerden reageerde 'een enkeling verontwaardigd en boos' aan de telefoon, maar de meerderheid 'maakte zich niet zo'n zorgen', zegt GGD-woordvoerder Hanneke Mensink. De 43 mensen die in hetzelfde tijdsbestek een afspraak hadden staan werden ook persoonlijk op de hoogte gesteld van de situatie.
We praten met iedereen die daar zaterdag aan het werk was
Hanneke Mensink - woordvoerder GGD Groningen
De medewerkers in MartiniPlaza hebben direct ingegrepen om te voorkomen dat het opnieuw fout gaat, zegt Mensink. 'De vaccins zijn tot en met dinsdag ergens anders geplaatst, want tot die tijd vinden de laatste prikken met dit type vaccin plaats.'
AstraZeneca wordt in ons land nu alleen ingezet voor mensen boven de 60 jaar, vanwege een zeer zeldzame bijwerking die vooral voorkomt bij mensen onder de 60. Jongere mensen die hun eerste prik met AstraZeneca al hebben gehad, kunnen voor hun tweede prik nog wel AstraZeneca krijgen.
De GGD kreeg na het naar buiten brengen van het nieuws veel telefoontjes van verontruste mensen. 'Er zijn veel vragen gesteld, ja. Het onderzoek loopt nog steeds volop, dus we kunnen nog niet goed zeggen hoe het zo kon lopen. We praten in elk geval met iedereen die zaterdag werkte in MartiniPlaza. Denk aan locatie-coördinatoren, de runners en natuurlijk de prikvrijwilligers.'

Combineren kun je leren

Hoewel het combineren van vaccins in MartiniPlaza een fout was, is het in verschillende Europese landen niet meer dan normaal. In Duitsland en Spanje bijvoorbeeld kunnen mensen na een eerste AstraZeneca-prik bij hun tweede vaccinatie voor Pfizer kiezen.
Hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede zei eerder tegen de NOS dat je op die manier een betere immuunrespons krijgt, dan wanneer je de tweede prik met hetzelfde vaccin zou toedienen. Het UMCG onderzoekt momenteel of het nog zin heeft om na het Janssen-vaccin nog een tweede prik te geven.

Gemeld bij de inspectie en het RIVM

GGD Groningen heeft het incident gemeld bij de Inspectie voor Volksgezondheid en het RIVM. De gezondheidsdienst houdt de komende tijd telefonisch contact met de twintig gedupeerden, met het oog op hun gezondheid.
Zeldzame bijwerkingen
Na het toedienen van het AstraZeneca-vaccin treedt in zeer zeldzame gevallen een ernstig ziektebeeld op, waarbij trombose en tegelijkertijd een tekort aan bloedplaatjes ontstaat. De klachten traden 7 tot 20 dagen op na de prik, bij vrouwen tussen de 23 en 65 jaar.