GroenLinks wil naadje van de kous weten over 'dubieus' MartiniZorg

Rollators in een verzorgingstehuis (foto ter illustratie)
Rollators in een verzorgingstehuis (foto ter illustratie) © Jos Schuurman/FPS
GroenLinks in Groningen wil precies weten wat er aan de hand is bij zorginstelling MartiniZorg en stelt daarom schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders.
MartiniZorg, waar begeleiding, behandeling, verpleging en verzorging geboden wordt aan mensen die niet zelfstandig kunnen wonen, ligt onder het vergrootglas van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Die stelt samen met de WMO-toezichthouders (gemeenten) extra toezicht in na signalen over kwaliteit van zorg door MartiniZorg.
Ook publiceerde de inspectie begin juni een rapport naar de bestuurlijke en financiële handel en wandel van de instelling, naar aanleiding van opvallend hoge winsten in 2017 en 2018. De inspectie wilde weten of zorggeld wel geheel aan zorg wordt besteed en niet weglekt. De inspectie komt tot de conclusie dat bij MartiniZorg van alles mis is.

Belangenverstrengeling

Zo is er 'sprake van (een schijn van) belangenverstrengeling waar het gaat om de zakelijkheid van transacties.' MartiniZorg valt namelijk onder De ZorgZaak en daaronder hangen ook andere bedrijven, zoals De Zorgzaak Facilities. Al die bv's hebben dezelfde bestuurder, terwijl de belangen tegengesteld kunnen zijn. Ze doen zaken met elkaar, maar gemaakte kosten worden niet volledig doorberekend. Ook vindt de inspectie dat de Raad van Commissarissen beter toezicht moet houden. Bovendien moet MartiniZorg een eigen Raad hebben en is het niet voldoende dat het moederconcern De ZorgZaak er één heeft.
Voor GroenLinks is het onbegrijpelijk dat de Inspectie misstanden constateert, maar daar geen consequenties aan verbindt. Daarom wil de partij weten hoe burgemeester en wethouders daarover denken. Ook willen GroenLinks weten of het college 'in haar eigen toezicht op gecontracteerde zorgaanbieders in staat is om adequaat toezicht te houden op dubieuze bedrijfsconstructies en of er niet eigenlijk te veel aanbieders zijn om goed toezicht te houden'.

Samen toezicht houden

De gemeente Groningen koopt WMO-zorg in bij MartiniZorg en zal samen met de inspectie het extra toezicht vormgeven, nu er signalen zijn binnengekomen over de kwaliteit van zorg. Een woordvoerder van de gemeente Groningen gaf eerder al aan bekend te zijn met ‘de onrust’ en ‘vinger aan de pols te houden’.
De gemeente Oldambt ‘heeft ook signalen gekregen van cliënten, maar nog niet van MartiniZorg zelf’.