Gerrit Krol-trein ontspoorde vanwege defect aan treinspoor

De trein moet eerst terug op het spoor en dan worden weggehaald
De trein moet eerst terug op het spoor en dan worden weggehaald © Elwin Baas/RTV Noord
Een defect aan het treinspoor heeft ervoor gezorgd dat vorige week zondag een trein ontspoorde bij het Hoofdstation in Groningen.
Dat concludeert spoorbeheerder ProRail na onderzoek. De trein is tussen de sporen gezakt doordat de spoorwijdte bij een wissel te groot was. Hoe dat kon ontstaan, is nog niet duidelijk. 'Daar doen we nu verder onderzoek naar', meldt ProRail-woordvoerder Aldert Baas. Andere wissels rond het Hoofdstation zijn de dag na de ontsporing gecontroleerd, maar bleken in orde te zijn.

Verder onderzoek

Hoe het kan dat deze wissel te breed was geworden, is dus nog niet bekend. 'De sporen konden de krachten niet goed aan, dat is duidelijk. Maar hoe dat precies kan, is de grote vraag. Dat zoeken we de komende maanden uit', aldus Baas.
De wissels in Nederland worden volgens Baas geregeld met meettreinen gecontroleerd. Rondom stations waar stapvoets wordt gereden wordt dat op een andere manier gecontroleerd. 'Wanneer deze wissel voor het laatst is gecontroleerd en of er ook risico's zijn bij andere stations zijn, zijn dingen die in ons vervolgonderzoek worden meegenomen.'

Ontsporing

De trein van Groningen naar Roodeschool reed vorige week zondag weg van het Hoofdstation en liep vlak na het verlaten van het station uit de rails. Er raakte niemand gewond. De passagiers konden de trein via het achterste gedeelte verlaten, dat stond nog naast het perron.