Combinatie van sporten en leren houdt De Langeleegte in de benen

De rode stenen vormen 'de aorta' van het Leer- en Sportpark in Veendam
De rode stenen vormen 'de aorta' van het Leer- en Sportpark in Veendam © RTV Noord \ Jeroen Willems
Wie lekker beweegt doet het ook beter op school. Dat is simpel gesteld de gedachte achter het Leer- en Sportpark in Veendam. De bouw van het park vordert snel en de wielrenners van wielervereniging Stormvogels kunnen niet wachten tot ze op hun nieuwe wielerbaan mogen rijden.
De oude tribunes van het stadion van SC Veendam, de kunstgrasvelden van voetbalclub Veendam 1894 en daar tussendoor een breed looppad van rode stenen: 'Dat is de aorta van het park', zegt wethouder Henk Jan Schmaal. 'Het is de bedoeling dat de 2200 schoollieren straks via dit pad langs de sportvelden naar school gaan. Het wordt een bruisend geheel.'
Sport- en Leerpark Veendam bijna klaar

Sporten en leren hand in hand

‘Je wilt stimuleren dat leerlingen in beweging komen, dan nemen ook de leerprestaties toe’, zegt Schmaal. Scholengemeenschap Winkler Prins had al langer de wens om naar een ander gebouw te gaan. In 2013 was gebleken dat herstelwerk van het oude gebouw haast bij de fundering moest beginnen. SC Veendam was failliet en het stadion werd dus niet meer gebruikt. Die dingen zijn bij elkaar gebracht.
‘We zijn gaan nadenken hoe we het uniek konden maken, zodat het ook belangrijk wordt.’ Het antwoord lag in de combinatie van onderwijs en sport. ‘Als mensen veel aan sport doen, is hun cognitieve ontwikkeling ook beter, dus het verbetert ook gewoon de leerprestaties. Het is slim combineren van alles wat er al was’, aldus Schmaal.

'Prachtige baan'

De wielerbaan van 1714 meter lang is inmiddels klaar. De baan komt door het stadion heen en doorkruist twee keer 'de aorta'. Een keer met een tunnel, en een keer met een viaduct. 'Het is een prachtige baan en een mooie vervanging voor de baan in de Zuidwending. Iedereen is hier echt aan toe', zegt voorzitter Rikus Bartol van wielervereniging Stormvogels Veendam.
De finish van de wielerbaan ligt voor de hoofdtribune van het oude station. De renners komen dan net uit de tunnel. 'Die tribune geeft het gevoel dat je optreedt voor heel veel mensen. En natuurlijk wil je dat ze allemaal bezet zijn, maar ook als dat niet zo is: qua gevoel geeft het hetzelfde effect.'
De wielerbaan die uitkomt voor de hoofdtribune van het oude stadion.
De wielerbaan die uitkomt voor de hoofdtribune van het oude stadion. © RTV Noord \ Jeroen Willems

Nostalgie

Stadion De Langeleegte zit bij veel Veendammers in het hart. Het clubgebouw krijgt dan ook een centrale positie op het sportcomplex. De oude statribunes zijn weggehaald, dat leverde nogal wat commentaar op. Schmaal begrijpt die emoties, maar ‘we moeten ervoor zorgen dat we het ook in de toekomst in de benen houden. Dat kan niet als een stadiongebouw leegstaat en verder niet meer wordt gebruikt.’ Wel wordt geprobeerd het gevoel van het oude stadion zoveel mogelijk te behouden.

Skills gardens

Na de zomer begint de aanleg van twee zogenoemde ‘skills gardens’. Een buitensportplaats die past bij het Athletic Skills Model, een kijk op bewegen die uitgaat van tien beweegvormen die voor elke sporter belangrijk zijn. Je vindt er bijvoorbeeld een trampoline, asymmetrisch veld, freerunning of skatebaan. Volgens de wethouder een uniek project. ‘FC Groningen heeft het ook op hun wensenlijstje staan en is vorige week al even langs geweest om het te bekijken.’

Henk Nienhuis Stadion

Het blijft sportpark De Langeleegte, maar het stadion krijgt de naam van Henk Nienhuis. Hij is de grondlegger van het stadion. Schmaal heeft op de LTS nog les van hem gehad. ‘Een man die altijd met onderwijs en het verder brengen van mensen bezig was. Plus iemand die bezeten was van voetbal. Dit Sport- en Leerpark past helemaal bij zijn filosofie’, aldus Schmaal.
Na de zomer wordt het Leer- en Sportpark in gebruik genomen. De officiële opening staat gepland voor volgend jaar.