Hoorzitting met de NAM, Shell en Exxon uitgesteld tot na de zomer

Johan Atema (rechts) tijdens een eerder gesprek in de Tweede Kamer
Johan Atema (rechts) tijdens een eerder gesprek in de Tweede Kamer © ANP
De hoorzitting met de NAM en enig aandeelhouders Shell en Exxonmobil in de Tweede Kamer wordt uitgesteld. De bedrijven moesten eigenlijk woensdag tekst en uitleg geven naar aanleiding van uitspraken van NAM-directeur Johan Atema.
Maar Kamerleden die aanwezig moeten zijn bij die hoorzitting zijn woensdag druk met een debat over de kindertoeslagaffaire. De hoorzitting wordt waarschijnlijk na de zomervakantie, in september gepland.
NAM-directeur Atema deed dit voorjaar veel stof opwaaien toen hij in een interview met NRC zei dat een versterkingsoperatie niet meer nodig was in Groningen. 'Laat ik het simpel zeggen: een versterkingsoperatie is niet meer nodig. Alle veiligheidsstudies geven aan dat het gebied nu veilig is', zei Atema.

'Vijftig huizen versterken, op termijn nog minder'

Daarbij noemde Atema ook dat er nog enkele tientallen huizen versterkt moeten worden. Momenteel zijn er ruim 10.000 huizen geïnspecteerd, nog zo'n 16.000 moeten nog worden bekeken omdat ze mogelijk onveilig zijn. Daarover zei Atema: 'Die mensen weten niet of hun huis veilig is of niet. Maar volgens de laatste berekeningen blijkt dat minder dan vijftig huizen vanwege de veiligheid hoeven te worden versterkt. Als we volgend jaar de gaskraan sluiten, zijn het er nog minder.'

Atema betreurt onrust, maar blijft bij uitspraken

De uitspraken van Atema zorgden voor onrust en kwamen hem op stevige kritiek van de Tweede Kamer te staan. Atema liet weten die onrust te betreuren en bood daar zijn excuses voor aan, maar staat wel achter de inhoud van wat hij heeft gezegd. De NAM-directeur benadrukte dat het gasbedrijf alle gemaakt afspraken wel wil nakomen:. 'NAM betaalt volgens afspraak alle kosten voor versterking en schade die het gevolg zijn van gaswinning.'

Uitstel is 'jammer maar begrijpelijk'

Maar dat is voor de Tweede Kamer niet voldoende. De vaste commissie van Economische zaken en Klimaat in de Kamer wilde nog voor de zomer een hoorzitting met de NAM en de enig aandeelhouders. Initiatiefnemer van de hoorzitting Henk Nijboer (PvdA) vindt het jammer maar begrijpelijk dat de hoorzitting moet worden verplaatst vanwege het kindertoeslagenaffaire-debat.
'Misschien komt het zelfs goed uit. Want het ministerie onderzoekt nu of het mogelijk is om deze bedrijven eenmalig extra te belasten met een heffing. Als dat onderzoek in september klaar is, dan hebben we nog meer om over te praten, zegt Nijboer.