Versterking winkels gaat beginnen: Lopster ondernemers moeten naar 'wisselwinkels’

De Readshop zit vanaf donderdag in de tijdelijke wisselwinkel
De Readshop zit vanaf donderdag in de tijdelijke wisselwinkel © Leonie Kort
Wie een tijdschrift, wenskaart of boek wil halen in Loppersum zal de komende tijd een andere ingang dan gewend moeten gebruiken. De Readshop verhuist komende donderdag als eerste naar een tijdelijk gebouw, vijftig meter verderop.
De tijdschriftenzaak gaat naar één van de twee zogenoemde wisselwinkels, omdat hun huidige pand versterkt moet worden vanwege de bevingsproblematiek. De komende jaren krijgen meer winkels in het dorp ermee te maken.

Veel werk

Ook al is het slechts enkele tientallen meters verderop, het is volgens eigenaar Dirk Hol wel veel werk om alles in de winkel te verhuizen. Van kaarten tot pennen, alles moet over. Bang om klanten te verliezen, is hij niet: ‘Het staat op een gunstige plek. Het is misschien nog wel een mooiere plek ook, zo direct naast de Albert Heijn.’
Hol is blij dat de versterking van zijn winkel gaat beginnen, maar vindt het vervelend dat veel andere ondernemers in Loppersum nog niet weten waar ze aan toe zijn. ‘Wij hebben ons in 2016 al ingeschreven voor het project Heft in Eigen Hand van Nationaal Coördinator Groningen. Hierdoor hadden wij zelf de regie over de versterking van onze winkel, maar andere ondernemers in de straat weten nog niet waar ze aan toe zijn.’

Meer duidelijkheid in de zomer

Bij Heft in Eigen Hand regelen eigenaren van woningen en winkels de versterking grotendeels zelf. Winkeliers zoals Dirk Hol konden daardoor meer vaart maken met de versterking, ziet ook NCG-woordvoerder Petra de Maar:
‘De panden die zijn opgenomen in dit project zijn verder in het versterkingsproject dan de panden die zijn opgenomen in het reguliere programma. Dat startte later.’

Tijdelijke opslag

In november gaat de versterkingsoperatie in het centrum van Loppersum beginnen. Tijdens deze werkzaamheden moeten sommige zaken naar de twee tijdelijke wisselwinkels. Ook wordt het pand van het voormalige café de Lopster Kroon en de voormalige fietsenwinkel gebruikt als wisselwinkel, zei wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) in de raadsvergadering van afgelopen woensdag.
De twee voormalige zaken zijn aangekocht door de voormalige gemeente Loppersum. Ze zijn vooral nodig voor de opslag, omdat niet alle winkels de volledige voorraad kunnen opslaan in de tijdelijke wisselwinkels. Vandaar dat de panden in het centrum worden ingezet als ‘opslagwinkel’.
Het is nog onduidelijk welke winkel als tweede aan de beurt is om versterkt te worden. Volgens De Maar komt er meer duidelijkheid over de planning in de zomer.