Kamer wijst snel herstel bruggen af: 'Ze steken geen poot naar Groningen uit'

De Paddepoelsterbrug ligt er al drie jaar uit
De Paddepoelsterbrug ligt er al drie jaar uit © Nico Swart/RTV Noord
De Tweede Kamer heeft een motie om de kapotte Paddepoelsterbrug en Gerrit Krolbrug binnen een jaar aan te pakken, afgewezen. De motie kreeg dinsdag 74 stemmen vóór en 76 tegen.
Het voorstel was ingediend door Kamerleden Henk Nijboer en Habtamu de Hoop, beide van PvdA.

'Kamer wil geen poot naar Groningen uitsteken'

Zij verzochten de minister om de door omwonenden bedachte ontwerpen voor een lage Paddepoelster- en Gerrit Krolbrug nader uit te werken en deze zo spoedig mogelijk te realiseren. Als dat niet lukt, zou de minister in elk geval binnen een jaar voor tijdelijke bruggen moeten zorgen.
Die motie haalde het dus net niet. Als indiener van de motie is Nijboer 'erg teleurgesteld' over de afwijzing. 'Een meerderheid van de Kamer wil geen poot naar Groningen uitsteken en laat ons met kapotte bruggen zitten.'

'Dit is een Randstadkabinet'

Hij noemt de uitslag van stemming 'verrassend' en 'onbegrijpelijk'. 'De Paddepoelsterbrug ligt er al eindeloos uit, nu de Gerrit Krolbrug weer en het aantal aanvaringen neemt alleen maar toe. Dit kabinet is een Randstadkabinet. Het kijkt alleen naar mooie tram- en metroverbindingen en Amsterdam en Rotterdam. CDA, D66 en VVD laten Groningen gewoon stikken. En dat terwijl ik brede steun voor deze motie had verwacht.'
Ook het Gronings raadslid Benni Leemhuis (GroenLinks) vindt de uitkomst 'uitermate teleurstellend'. Hij begrijpt niet goed waarom het CDA en D66 tegen stemden.

Nog altijd geen oplossing

De Gerrit Krolbrug, bij de Korreweg in Stad, werd in mei aangevaren door een binnenvaartschip. Op dat moment werd er al nagedacht over een vervangende brug. De Paddepoelsterbrug werd bijna drie jaar geleden kapotgevaren door een schip. Sindsdien is het onduidelijk wat voor brug er terug moet komen. Ook wordt er al geruime tijd gesproken over een tijdelijke brug, maar tot nu toe is er nog niks veranderd.