Kamerlid Beckerman wil weten: 'Had Nedmag lekkages inderdaad kunnen voorzien?

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman
Tweede Kamerlid Sandra Beckerman © Bart Maat/ANP
Kamerlid Sandra Beckerman (SP) uit Groningen heeft Kamervragen gesteld over het punt dat Nedmag de lekkages in 2018 hadden kunnen voorzien.
Aanleiding voor de Kamervragen is een publicatie van RTV Noord en Follow the Money, waarin deskundigen Dineke Pot en Adriaan Houtenbosch stellen dat Nedmag in 2018 niet overvallen hoefde te worden door de scheur in de zoutcaverne, waardoor er duizenden liters pekelwater en diesel weglekten.

Was samenvloeien zoutcavernes onverantwoord?

Beckerman wil van demissionair minister Stef Blok weten of Nedmag het inderdaad kon voorzien. Ook wil ze weten of het samenvloeien van de zoutcavernes in de bodem onverantwoord is. Verder vraagt het Kamerlid waarom er niet beter is gekeken naar de negatieve adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen, de gemeente Midden-Groningen, de provincie Groningen en waterschap Hunze en Aa’s. ‘Hoe staat de risicobeoordeling die Nedmag heeft laten uitvoeren in verhouding tot dit negatieve advies?’, schrijft Beckerman.
Ook wil ze weten hoe de risico’s zijn geborgd wanneer Nedmag stopt met het winnen van zout of failliet zou gaan.
RTV Noord en Follow the Money publiceerden eerder verhalen over de zoutwinning in Veendam. Het gepubliceerde verhaal van dinsdagochtend is een vervolg op deze samenwerking.