10.000 euro krijgen voor een nieuwe keuken of badkamer? Helaas: de subsidie is al op

Ook Groningers buiten het versterkingsprogramma, bijvoorbeeld in Stad, kunnen de subsidie aanvragen
Ook Groningers buiten het versterkingsprogramma, bijvoorbeeld in Stad, kunnen de subsidie aanvragen © Trea Tingen/Groningen in Beeld
Groningers die nog een aanvraag willen indienen voor de Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van het SNN zijn te laat. Door de run op de subsidie is het totale budget voor dit jaar al verdeeld.
Voor verduurzaming en verbetering van je woning was maximaal 10.000 euro in de wacht te slepen. SNN verdeelde dit jaar 75 miljoen euro aan subsidies.

Nieuwe keuken of badkamer

De subsidieregeling is bedoeld voor woningeigenaren in het aardbevingsgebied die niet zijn opgenomen in het versterkingsprogramma. Met de maximaal 10.000 euro kan achterstallig onderhoud worden betaald, de woning worden verduurzaamd met zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook een nieuwe keuken of badkamer worden gekocht.
'We hebben nog geen exacte cijfers, maar we hebben 1200 mensen aan de telefoon gehad met vragen over de subsidie en de meesten gingen over keukens en badkamers', vertelt SNN-directeur Marjan Dol.

Wie het eerst komt, het eerst maalt

Het online loket van het Samenwerkingsverband Noord Nederland voor de subsidie ging op 1 juli open. Op de stormloop die toen volgde, had het SNN niet gerekend: de site crashte. Er gold dan ook: wie het eerst komt, maalt het eerst. Nu is het loket weer gesloten.
'Er zijn in vijf dagen 7500 subsidies aangevraagd, weet Dol.

Nieuwe kansen in volgende jaren

In januari 2022 is er weer een kans. Er is dan ook meer geld te verdelen: 150 miljoen. 2023 is het laatste jaar dat de subsidie wordt uitgekeerd; dan gaat het opnieuw om 75 miljoen euro. In totaal heeft het Rijk er 300 miljoen euro voor uitgetrokken.
'We gaan de eerste ronde evalueren en bekijken dan of we het misschien ook op een andere manier moeten doen', aldus Dol.
De vergelijkbare subsidieregeling voor woningen die wel binnen het versterkingsprogramma zijn opgenomen, is nu nog wel beschikbaar. In die regeling is maximaal 17.000 euro per huishouden aan te vragen.