Batterij slaat onder water energie op: ‘Voor als het windstil is'

Frits Bliek bij het prototype van de Ocean Battery
Frits Bliek bij het prototype van de Ocean Battery © Leonie Kort
Zonneparken, windparken en zelfs energie uit water: we krijgen steeds meer te maken met energie uit duurzame bronnen. ‘Het opwekken van duurzame energie wordt steeds gemakkelijker en normaler, maar het opslaan van de energie is een heel ander verhaal’, zegt Frits Bliek, CEO van Ocean Grazer.
In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt het bedrijf een systeem om duurzame energie op te slaan, zodat de energie op een later moment gebruikt kan worden. ‘Sommige dagen waait het enorm hard, dan hebben we windenergie genoeg of zelfs te veel. Dan moeten sommige windmolens zelfs stil worden gezet om het netwerk niet te overbelasten. Maar op dagen dat het windstil is, wordt er niks opgewekt’, vertelt Bliek.
Eeuwig zonde, vindt hij. Vandaar dat ze een batterij hebben ontwikkeld die duurzame energie tijdelijk kan opslaan. ‘Zo kunnen we ook op dagen dat het windstil is nog genieten van de windstroom’.

Ocean Battery

De Ocean Battery slaat de opgewekte energie van windmolens in zee op. ‘We plaatsen een reservoir gevuld met water op de bodem van de zee. De batterij pompt dit reservoir leeg tegen de druk van zee in. Op het moment dat er vraag is naar energie, dan stroomt het water terug het reservoir in waarmee turbines worden aangedreven die elektriciteit opwekken.'
Onderwaterbatterij Ocean Grazer
Het onderzoek en de optimalisatie van de Ocean Battery is nog in volle gang. ‘We gaan nu door naar de volgende testfase, waar we het project gaan testen op een zandafgraving. Hier zijn de condities nagenoeg hetzelfde als op de zeebodem. De volgende stap is om het systeem te testen op open zee. De bedoeling is om het systeem in 2023 definitief in gebruik te nemen’, zegt Briek.