Gemeentehuizen in Bedum en Leens gaan niet meer open voor burgerzaken

Het gemeentehuis in Bedum
Het gemeentehuis in Bedum © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Inwoners van het Hogeland kunnen niet meer terecht in de gemeentehuizen van Bedum en Leens als ze een nieuw rijbewijs of reisdocument willen. Voor burgerzaken kun je voortaal alleen nog naar de gemeentehuizen in Uithuizen en Winsum.
Sinds de coronatijd is de balie burgerzaken in Bedum en Leens al gesloten voor publiek en de gemeente heeft besloten deze dicht te houden.
'Uit het inwonersonderzoek 2021 blijkt dat inwoners veel andere zaken digitaal regelen, waardoor een bezoek aan het gemeentehuis minder vaak nodig is’, laat het college weten. Daarom is besloten om de dienstverlening op het gebied van Burgerzaken alleen vanuit Uithuizen en Winsum aan te bieden. De openingstijden worden wel verruimd.

Minder bezoekers

Vanaf 1 augustus wordt het mogelijk om een rijbewijs digitaal aan te vragen. De gemeente verwacht dat daardoor het aantal bezoekers daalt. Ook de geldigheidsduur van reisdocumenten is verlengd, waardoor een bezoek aan het gemeentehuis minder vaak nodig is.
Rondom het najaar gaat de gemeente aan de slag met een plan om de nabijheid van de gemeente in de andere dorpen verder te onderzoeken.
Burgemeester Henk Jan Bolding: ‘We beseffen dat we moeten nadenken over hoe we onze nabijheid richting inwoners kunnen blijven waarmaken. Ook in andere dorpen dan Winsum en Uithuizen moeten er mogelijkheden blijven om medewerkers van Het Hogeland te ontmoeten’.
Rondom het najaar gaat de gemeente samen met de inwoners onderzoeken of hier daadwerkelijk behoefte aan is.