Nieuw loket moet gevecht ‘burger versus reus’ voorkomen in Westerkwartier

Een bouwweg bij Den Horn, die is aangelegd voor de nieuwe hoogspanningslijn.
Een bouwweg bij Den Horn, die is aangelegd voor de nieuwe hoogspanningslijn. © Niels Timmerman
Inwoners van het Westerkwartier kunnen straks met problemen die ontstaan tijdens grote projecten terecht bij een nieuw loket van de gemeente. Dat loket moet ervoor zorgen dat burgers niet in hun eentje tegen grote instanties komen te staan.
Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond in een raadsvergadering. CDA, D66, GroenLinks en VZ Westerkwartier dienden een motie in, die unaniem werd gesteund. Aanleiding is het gevecht dat inwoners van Aduard en Den Horn voeren tegen stroombedrijf Tennet en telecombedrijf Novec.
Tijdens de bouw van een nieuwe hoogspanningslijn tussen Vierverlaten en Eemshaven gaat het nodige mis. Omwonenden doen hun beklag bij de betrokken partijen, maar voelen zich niet gehoord.

Machteloos

Janny Maat uit Den Horn beschreef dit voorjaar in een raadsoverleg hoe machteloos zij zich voelde. ‘Er staat een reus tegenover mij’, zei ze destijds doelend op Tennet. ‘Ik voel me niet gesteund door de gemeente.’
Daar hebben de vier partijen een oplossing voor bedacht. Bij grote projecten waar naast de gemeente twee of meer (semi-)overheidsinstanties bij zijn betrokken, moet de gemeente zorgen voor een aanspreekpunt.
‘Een burger kan in zijn eentje niets bereiken’, zei fractievoorzitter Geertje Veenstra (CDA). ‘De gemeente kan alleen al in de communicatie een hoop betekenen.’

Afhankelijk van andere partijen

Burgemeester Ard van der Tuuk noemde de motie ‘een sympathieke gedachte’, maar voegde eraan toe dat de gemeente afhankelijk is van de welwillendheid van andere partijen.
‘We gaan projecten op die manier insteken. Maar als anderen dit niet met ons willen doen, dan houdt het wel op’, aldus de burgemeester.

Motie GroenLinks afgewezen

Een tweede motie over de hoogspanningsmasten bij Aduard en Den Horn van GroenLinks haalde het niet. De partij wil dat het college alles uit de kast haalt om ervoor te zorgen dat de masten verdwijnen.
Wethouder Elly Pastoor vroeg om meer tijd van de raad, omdat het onderzoek nog in volle gang is. ‘Het is nog maar de vraag of er betere alternatieven zijn dan de plekken waar ze nu staan’, zei de bestuurder.
Het merendeel van de raadsleden nam daar genoegen mee: de motie van GroenLinks werd afgewezen, met 22 stemmen tegen en 9 voor.