Feestcafés in uitgaanshart van Groningen sluiten om corona-uitbraken voor te zijn

Een volle Peperstraat in het uitgaansgebied van Groningen
Een volle Peperstraat in het uitgaansgebied van Groningen © ANP
Feestcafés Klein, Shooters, De Negende Cirkel en discotheek Ocean 41 in het uitgaansgebied in Groningen sluiten voor onbepaalde tijd de deuren vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen.
'Gezien de snelle stijging van het aantal besmettingen achten wij het op dit moment niet veilig genoeg om open te gaan voor de gezondheid van jullie en ons personeel', schrijft Feestcafé Klein op Facebook.
Shooters neemt dezelfde beslissing en plaatst eenzelfde bericht op het sociale medium. 'Helaas gaat onze zolder toch echt even op slot', schrijft het café.

Eigenaar zelf positief getest

De laatstgenoemde cafés worden gerund door dezelfde eigenaar, Marcel Levee. Hij liep het afgelopen uitgaansweekend zelf ook een coronabesmetting op. Hij had geen klachten, maar liet zich zoals vaker preventief testen. 'Ik neem deze beslissing na overleg met mijn personeel en niet op aandringen van instanties. Mijn economische voordelen wegen niet zwaarder dan hun veiligheid', zegt de ondernemer vastberaden.
Toen hij vrijdag- en zaterdagavond zijn rondes maakte door zijn cafés, ving hij zorgelijke signalen op van zijn medewerkers. 'Hetzij het vervalsen van testen, of mensen die toch naar een groot huisfeest waren geweest voordat ze naar ons toe gingen.'
Voordat we straks helemaal de Zwarte Piet krijgen, pakken we even een momentje van bezinning
Marcel Levee - horecaondernemer
De horecabaas hoopt dat hij de deuren niet maanden gesloten hoeft te houden. Zijn zaak is alles bij elkaar opgeteld al meer dan een jaar dicht geweest. 'Ik hoop dat het een golfje is van twee, drie weken. We gaan het even aankijken. Voordat we straks helemaal de Zwarte Piet krijgen, pakken we even een momentje van bezinning.'

Nachtburgemeester: ‘Niet verwacht’

Het nieuws over de sluitingen bereikt ook nachtburgemeester Merlijn Poolman. 'Ik moet zeggen dat ik dit niet verwacht had. Ik ben ook erg benieuwd of er nog meer ondernemingen volgen. Maar ik snap dat deze cafés ervoor kiezen. Het zijn vrij benauwde ruimtes die er juist op ingericht zijn om met zo veel mogelijk mensen dicht op elkaar te staan. Alleen kiezen niet alle ondernemers hiervoor, dus ik ben benieuwd of dit wel effect gaat hebben op de besmettingscijfers.'
Het hele testen voor toegang is een debacle
Merlijn Poolman - Nachtburgemeester Groningen
Horecaondernemers en de nachtburgemeester gingen woensdagmiddag om tafel met de gemeente om over het toenemend aantal coronabesmettingen te praten. 'Iedereen neemt de signalen erg serieus, maar tegelijkertijd weten ondernemers niet zo goed wat ze er mee moeten. Het systeem achter de tests is namelijk niet waterdicht, maar het is wel het systeem waar de ondernemers mee moeten werken. Het hele testen voor toegang is een debacle.'
Sinds de versoepelingen van de coronaregels neemt het aantal coronabesmettingen toe. Woensdag verdubbelde het aantal positieve tests in onze provincie, met 228 geregistreerde besmettingen in de afgelopen 24 uur. Bij verschillende studentenverenigingen zijn inmiddels corona-uitbraken ontstaan na het houden van feesten. Bij een bijeenkomst van studentenvoetbalvereniging The Knickerbockers waren 350 mensen aanwezig, bij een feest van studentencorps Albertus Magnus waren dat er 900. Meerdere aanwezigen werden daarna positief getest op corona.

Discotheek in Veendam dicht

Eerder vandaag werd bekend dat ook discotheek Bon Bini in Veendam de deuren sluit om corona-uitbraken voor te zijn. De uitgaansgelegenheid is slechts twee zaterdagen open geweest. 'Veel mensen hadden de zaken met hun coronatoegangsbewijs niet op orde. We moesten 167 mensen weigeren', zei eigenaar Leo Frans.