Instellingen

'Vleesoorlog' op provinciehuis: Staten zwaar verdeeld over een onsje minder

Kaas in plaats van worst op het provinciehuis
Kaas in plaats van worst op het provinciehuis © Martijn Folkers
De 43 leden van Provinciale Staten in Groningen krijgen niet langer automatisch vlees bij de lunch geserveerd. Een voorstel van de Partij voor de Dieren zet een streep door een mals stukje ham of spek op het brood.
Statenleden moeten vanaf nu op uitdrukkelijk verzoek aan de griffie doorgeven of ze nog vlees bij hun lunch willen. Een voorstel hierover van de Partij voor de Dieren wordt gesteund door de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en D66, terwijl ook de SP en 50 Plus voor stemmen.

22-21

De stemmen van ChristenUnie-Statenlid Fredric Geijtenbeek en PvhN-Statenlid Leendert van der laan geven de doorslag: met 22-21 is het pleit beslecht.
De tegenstanders van de motie - en de voorstanders van vlees - deden een verwoede poging het voorstel te blokkeren. Bram Schmaal (Groninger Belang) werd vanaf zijn vakantieadres verordonneerd tegen te stemmen. Het mocht niet baten.

Borrelhapjes

De motie moet de vleesconsumptie onder Statenleden drastisch minderen. Opvallend: de borrelhapjes worden in het voorstel nog ongemoeid gelaten’, zo heeft Statenlid Jan Hein Mastenbroek (SP) laten weten.
Coalitiepartijen CDA en VVD staan niet te springen om de wijziging, zij pleiten voor keuzevrijheid aan de voorkant. ‘We zijn hier in Groningen met hele belangrijke zaken zoals de gaswinning bezig’, zegt fractieleider Robert de Wit. ‘Dan is dit een wat overbodige motie.’

Doorgeven aan de keuken

Overbodig of niet, de Statenleden die nog vlees willen hebben tijdens de lunch, moeten dat vanaf nu doorgeven aan de keuken op het provinciehuis