Overlast veiligelanders Ter Apel blijft zorgenkindje van Westerwolde

De overlast door asielzoekers uit veilige landen in Ter Apel, blijft een zorgelijke situatie voor de gemeente Westerwolde. ‘Het wordt voor komend jaar van cruciaal belang dat we zien dat er iets aan de voorkant gaat gebeuren’, zegt burgemeester Jaap Velema.
Raadsleden spreken woensdagavond over de plannen van de gemeente voor het aankomende jaar. Op basis daarvan wordt de begroting voor 2022 gemaakt.
Onderhoud wegen en bruggen onder druk
Duidelijk is dat er op de lange termijn weer bezuinigd moet gaan worden, zoals het er nu uitziet. Vanaf volgend jaar wil de gemeente al twee ton bezuinigen op het sociaal domein. Na vier jaar loopt het tekort zelfs op tot een half miljoen.
Ook ziet de staat van wegen, groen en bruggen er niet rooskleurig uit in de aankomende jaren. Door de financiële tekorten gaat het het kwaliteitsniveau daarvan naar ‘laag’ en in sommige gevallen zelfs naar ‘zeer laag'.
'Onderhoudsreserve eind 2022 op? En dan koopt de coalitie een zwembad?'
Oppositiepartijen CDA en VVD vragen zich dan ook af: ‘Hoe verhoudt zich de aankoop van een zwembad van twee ton zich tot deze financiële situatie?’, aldus fractievoorzitter Herma Hemmen (CDA).
Pieter Dinkla (VVD) lijkt de aankoop van het zwembad nu al helemaal niet verstandig te vinden: ‘De onderhoudsreserve is eind 2022 op. En wat doet de coalitie? Een zwembad aankopen van 200.000 euro’, stelt hij. Overigens beslist de gemeente morgen over de aankoop van het zwembad.
We zijn de overlast van asielzoekers uit veilige landen helemaal zat
De overlast in Ter Apel werd ook door meerdere raadsleden benoemd. Sterker nog, VVD'er Dinkla stelt: ‘We zijn de overlast van asielzoekers uit veilige landen helemaal zat’.
Coalitiepartij PvdA vindt dat de genomen maatregelen van de afgelopen jaren nog niet tot de gewenste gevolgen leidt: ‘De inzet van ketenmariniers, politie en versoberde opvang zorgt nog niet voor significante daling van het aantal winkeldiefstallen en overlast’, aldus fractievoorzitter Wim Eilert (PvdA).
Coalitiegenoot Gerard Heijne betoogt zelfs dat de partijen, die de overlast moeten beteugelen, ‘het behoorlijk laten afweten’.
Stoppen met versoberde opvang als andere gemeentes niet helpen
Recent heeft de gemeenteraad daarom benadrukt dat de een speciale proef om asielzoekers uit veilige landen versoberd op te vangen, te stoppen wanneer geen andere gemeentes zich melden om asielzoekers uit die landen op te vangen.
Alleen Ter Apel en Budel vangen op dit moment asielzoekers op uit veilige landen. De kans dat zij een verblijfsvergunning krijgen is klein. Bovendien zorgt een groep veiligelanders voor overlast. Ze worden daarom versoberd opgevangen en hun asielprocedure versneld afgehandeld. Op die manier hoopt het Rijk dat asielzoekers met een kansloze asielaanvraag Nederland gaan overslaan.
Voorstellen om investeringen uit te stellen
Raadslid Herma Hemmen (CDA) vraagt zich woensdagavond nog wel af of er op dit moment al geld bespaard kan worden, gezien de financiële situatie.
De partij dient drie moties in waarbij investeringen op het ambtelijk apparaat, cultuur en een investering in scholen worden uitgesteld. De moties halen overigens geen meerderheid of worden voortijdig ingetrokken. Met de moties wilde Hemmen ‘het signaal afgeven dat je investeringen moet gaan prioriteren’, aldus Hemmen.