UMCG zoekt weer vrijwilligers voor volgende testfase nieuw coronavaccin

Het UMCG.
Het UMCG. © RTV Noord
De ontwikkeling van het nieuwe coronavaccin, waarbij het UMCG is betrokken, voorloopt voorspoedig. Het onderzoek is nu aanbeland in de tweede fase en daarvoor zijn weer vrijwilligers nodig.
Het gaat om het AKS-452 vaccin van het Amerikaanse bedrijf Akston Biosciences. De eerste onderzoeksresultaten zijn positief. Voor de tweede fase zoekt het UMCG nu 116 vrijwilligers van 18 tot 85 jaar, die gezond zijn, geen corona hebben gehad en nog geen ander coronavaccin hebben gekregen.

Geen placebo

Iedereen die meedoet aan de studie krijgt een vaccin. Er wordt in deze studie dus geen gebruik gemaakt van een placebo. De deelnemers krijgen als dank een financiële vergoeding. Het is niet gezegd dat iedere geschikte kandidaat, die zich heeft aangemeld, daadwerkelijk gaat deelnemen. Bij de eerste onderzoeksfase was de belangstelling overweldigend.
Aanmelden voor het onderzoek kan door een mail te sturen naar ACTstudie@chir.umcg.nl. Meer informatie is te vinden op: https://www.umcg.nl/-/medisch-wetenschappelijk-onderzoek/act-studie.
Het lijkt erop dat het vaccin een zeer goede bescherming biedt. Bij alle zestig deelnemers aan de eerste proeffase ontstond een 'uitstekende antilichaamrespons' met één prik van het vaccin. Ook werd bij de gevaccineerde vrijwilligers een veel hogere concentratie antistoffen aangetroffen dan bij mensen die een COVID-19 infectie hebben gehad.

Lichte bijwerkingen

Enkele vrijwilligers hadden wel last van milde bijwerkingen die vergelijkbaar zijn aan de huidige geregistreerde vaccins, zoals een beurs gevoel op de plek van de inenting kort na de vaccinatie.

Ander type vaccin

Het Akston vaccin is gebaseerd op een spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. In dit type vaccin wordt geen gebruik gemaakt van genetisch materiaal. Het is dus geen mRNA vaccin en maakt ook geen gebruikt van een ander virus.

Houdbaar op kamertemperatuur

Volgens de onderzoekers is het voordeel van het Akston vaccin dat het in de koelkast kan worden bewaard en tot vier weken goed blijft op kamertemperatuur. Het is dus makkelijk te transporteren naar andere werelddelen, zoals Afrka en Latijns Amerika. Daar zijn bewaartemperaturen van -80 °C (de bewaartemperatuur van de huidige geregistreerde vaccins) vaak onmogelijk.
Aston heeft inmiddels 250 miljoen vaccins klaarliggen. Die kunnen worden gebruikt als het onderzoek is afgerond en de officiële instanties groen licht hebben gegeven.