Huis voor Cultuur en Bestuur in Hoogezand geopend: 'Hier is altijd reuring'

Het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand
Het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand © RTV Noord \ Jeroen Willems
Inwoners van Midden-Groningen kunnen vanaf maandag voor al hun gemeentelijke zaken, zoals het verlengen van een paspoort of het aangeven van een geboren kind, terecht in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Het gloednieuwe gebouw is technisch opgeleverd door bouwbedrijf BAM.
De ambtenaren van de gemeente Midden-Groningen zijn vorige week verhuisd naar hun nieuwe werkplek. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn is zeer enthousiast over het gebouw. Een ontmoetingsplek voor de hele gemeente volgens de burgemeester.

'Altijd reuring'

'We staan hier in de foyer en dat is echt een hele mooie plek. Alles komt hier bij elkaar. De balies van de gemeente, de ingangen van de bibliotheek en het theater. Mensen kunnen hier van voor naar achteren lopen. Het is een plek waar altijd reuring is', zegt Hoogendoorn.
De balie van het gemeentehuis in het Huis van Cultuur en Bestuur
De balie van het gemeentehuis in het Huis van Cultuur en Bestuur © RTV Noord \ Jeroen Willems

Gigantisch beeldscherm

Twee etages hoger heeft Hoogendoorn zijn eigen werkplek. Geen bureau, maar wel een grote tafel waar aan vergaderd kan worden. 'Deze kamer is ook niet alleen van mij, maar kan eigenlijk door iedereen gebruikt worden. Er staan ook geen kasten in. Documenten worden op een andere plek bewaard', zegt Hoogendoorn.
Trots laat de burgemeester vervolgens zien dat hij met één druk op de knop een gigantisch beeldscherm uit het hoofd van de tafel laat komen. 'Mooi hè? Zo kunnen we met de hele tafel de stukken delen waar we over vergaderen.'
'Het gebouw geeft ons een warm gevoel'

Slochteren en Muntendam dicht

De gemeente Midden-Groningen had sinds de fusie altijd nog steunpunten in Slochteren en Muntendam. Die zijn vanaf nu allebei dicht. Daartegenover staat dat het gemeentehuis in het Huis van Cultuur en Bestuur ook op dinsdag- en donderdagavond open is. 'Bovendien kan er tegenwoordig ook veel meer digitaal en als mensen echt hindernis ondervinden om hier te komen dan kunnen we ook naar hen toekomen', zegt Hoogendoorn.

Open dag

Op zaterdag 18 september organiseren de bibliotheek, Kielzog en het gemeentehuis een open dag onder de naam ’Ontdek en ontmoet’. Tussen 10:00 en 16:00 uur kunnen inwoners een kijkje nemen in het Huis van Cultuur en Bestuur.
De raadszaal is nog niet klaar.
De raadszaal is nog niet klaar. © RTV Noord \ Jeroen Willems