'Stormloop op SNN-subsidie zorgt voor meer stress en verdeeldheid in bevingsgebied'

De verbouwing van een badkamer
De verbouwing van een badkamer © ANP
Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA) zijn kritisch over de snelheid waarmee de SNN-subsidie voor het verduurzamen van woningen op is geraakt. Ze eisen dan ook uitleg van de minister.
Vanaf donderdag 1 juli konden Groningers in het bevingsgebied de Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland aanvragen. De maandag erop was de beschikbare 75 miljoen euro al op.
Ook geld voor nieuwe keuken of badkamer
De subsidieregeling van het SNN is bedoeld voor woningeigenaren in het aardbevingsgebied die niet zijn opgenomen in het versterkingsprogramma. Met de maximaal 10.000 euro kan achterstallig onderhoud worden betaald, de woning worden verduurzaamd met zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook een nieuwe keuken of badkamer worden gekocht.
In totaal is er 300 miljoen euro beschikbaar, verspreid over drie jaren. Na de 75 miljoen euro van dit jaar, gaat het in januari 2022 om 150 miljoen. Het jaar erop wordt nog eens 75 miljoen euro uitgetrokken.

'Draagt dit bij aan het herstel van vertrouwen?'

Omdat het SNN gebruikmaakt van het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt', bezweek de website al snel onder de vele bezoekers. In vijf dagen tijd werden 7500 subsidies aangevraagd, meldde het SNN woensdag. Beckerman en Nijboer stellen dat Groningers de aanvraagprocedure hebben ervaren als een wedstrijd.
'Denkt u dat dat bijdraagt aan het herstel van vertrouwen en aan het verbeteren van de gezondheid?', willen ze van de minister weten. 'Deze regeling leidt weer tot nog meer verdeeldheid in de samenleving. En tot meer stress', concluderen de Kamerleden zelf.

'Onvoldoende budget was domme keuze'

De Kamerleden noemen het een 'domme keus' dat er onvoldoende budget beschikbaar is gesteld. Ze willen dan ook weten of de minister bereid is het bedrag te verhogen 'zodat alle rechthebbenden aanspraak kunnen maken op de regeling'.
Verder vragen ze zich af hoe om wordt gegaan met mensen die achter het net vissen en of er rekening wordt gehouden met kwetsbare groepen. 'Zijn mensen die al jaren in de ellende zitten in staat om op tijd deze subsidie aan te vragen?' Dezelfde zorgen uiten ze over ouderen en mensen zonder computer.