Boeing brak start op Eelde af vanwege weeralarm

Het vliegtuig van TUI brak de start af
Het vliegtuig van TUI brak de start af © Van Oost Media
Een alarm van de weerradar was de reden dat een Boeing van vliegmaatschappij TUI maandagmiddag op Groningen Airport Eelde zijn start afbrak.
Volgens de Amerikaanse luchtvaartwebsite The Aviation Herald gaf de radar een waarschuwing voor zogenaamde 'windschering'. Dat is een plotseling verandering van windrichting en/of windsnelheid.

Paar minuten gewacht vanwege het weer

Volgens het verslag op de website, gespecialiseerd in vliegtuigongevallen en -storingen, wachtte het toestel voor de start al een paar minuten omdat de weerradar aangaf dat er slecht weer boven de baan hing. Toen het toestel na twee minuten toch gas gaf, ging er een alarm af dat waarschuwde voor een windschering. Daarop braken de piloten de start af.
Een illustratie van windschering
Een illustratie van windschering © Nasa/Wikipedia

Plotseling verandering van de wind

Windschering (windshear in het Engels) is een zeer plaatselijk en plotselinge verandering in de windrichting en/of windsnelheid. Windschering komt veel voor bij onweersbuien en is gevaarlijk voor Vliegtuigen. In het verleden zijn er meerdere ernstige ongevallen veroorzaakt door windschering.
Vliegtuigen kunnen, als ze er in terecht komen, in korte tijd door de harde wind naar beneden worden geblazen. Dat kan tijdens starts en landingen fataal zijn. Daarom zijn moderne vliegtuigen uitgerust met een waarschuwingssysteem. Dat sloeg afgelopen maandag op Eelde alarm in de cockpit van de Boeing.

Veilig aangekomen op Canarische Eilanden

Na het afbreken van de start is het toestel teruggereden naar het platform en is de weerradar 'gereset'', aldus The Aviaton Herald. Of er echt sprake was van een windschering of een storing van de radar, vermeldt het verhaal niet. Met een vertraging van 50 minuten is het toestel, dat 172 passagiers aan boord had, uiteindelijk aan gekomen in Las Palmas, op de Canarische eilanden.