Nieuwe blikvanger voor Trein & Trammuseum Zuidbroek heet 'Loc 327'

De historische locomotief voor het spoorwegmuseum in Zuidbroek
De historische locomotief voor het spoorwegmuseum in Zuidbroek © RTV Noord
Hij weegt 21 ton en is binnenkort te bewonderen bij het Noord-Nederlands Trein & Trammuseum in Zuidbroek. We hebben het over 'Loc 327', een ruim 70-jaar oude locomotief die in oude glorie hersteld wordt.
De historische locomotief heeft door heel Nederland op het spoor gestaan. Op zijn laatste standplaats Nijmegen werd hij overbodig.

Publiekstrekker

Jos van der Veen uit Zuidbroek zag zijn kans schoon en haalde de locomotief naar het museum, waar hij vrijwilliger is. 'Het trekt wat meer publiek, want het is een heel mooie blikvanger als hij straks helemaal klaar is. Het plan is om hem terug te brengen in de staat zoals hij in 1950 was. Ruim zeventig jaar geleden dus.' De locomotief is overigens niet aangekocht, maar in bruikleen.
De locomotief komt per vrachtwagen aan bij het museum
De locomotief komt per vrachtwagen aan bij het museum © Jos van der Veer

Bezoekers mogen erin

Het is de bedoeling dat de locomotief een vaste plek bij het museum in Zuidbroek krijgt. 'Rijden hoeft-ie niet', zegt Van der Veen. 'Maar bezoekers mogen er wel in.' Het stuk rails waar de locomotief op komt te staan, kreeg het spoorwegmuseum jaren geleden al in bezit.
Voordat het gevaarte te bewonderen is, volgt donderdag eerst nog een hijsklus. De locomotief weegt namelijk 21 ton. 'Dat vormt geen probleem', zegt Van der Veen. 'De kleinste kraan van het bedrijf kan hem met gemak optillen.'

Tweede locomotief voor thuis

Overigens heeft treinfanaat Van der Veen niet één maar twee locomotieven in bruikleen gekregen. Het andere exemplaar komt bij zijn huis te staan, waar hij een bed & breakfast inricht. De opbrengst van de geboekte overnachtingen schenkt hij aan het museum.