Zwembad Parc Emslandermeer wordt gemeentelijk zwembad

Parc Emslandermeer vanuit de lucht
Parc Emslandermeer vanuit de lucht © Martijn Klungel/RTV Noord
Het leek al die kant op te gaan, maar het is nu definitief: zwembad Parc Emslandermeer in Vlagtwedde wordt een gemeentelijk zwembad. Het besluit zorgt wel voor irritatie bij de oppositiepartijen, die zelfs een motie van treurnis indienden.
Na een debat van drie uur stelde de gemeenteraad van Westerwolde donderdagavond 200.000 euro beschikbaar voor de aankoop. Ook wordt er voor dit jaar en volgend jaar nog eens 130.000 euro per jaar opzij gezet om het gebouw met zwembad draaiende te houden.
Daarmee lijkt de toekomst van het zwembad zekerder dan ooit. Jarenlang was er namelijk onduidelijkheid over die toekomst. De vorige eigenaren, Stichting Belangen eigenaars Parc Emslandermeer (SBPE), wilden het zwembad niet meer beheren. Al een paar jaar zijn ze bezig om een nieuwe eigenaar te vinden en als dat niet lukt gaan ze over tot sloop.

Gemeente koopt gebouw

Nu is die nieuwe eigenaar er dus: de gemeente. Ze kopen het gebouw met zwembad, toegangsweg en parkeerplaats voor twee ton. Waarom ze de weg en de parkeerplaats er ook bij kopen? 'Dat is een strategische aankoop', zegt wethouder Giny Luth. 'We willen de toegangsweg naar het zwembad veiligstellen'.
Het voorstel is vooral gebaseerd op aannames en meningen
Harm Jan Kuper (CDA) - Raadslid Westerwolde
Het besluit roept heel wat wrevel op bij oppositiepartijen. De voltallige oppositie stemde zelfs tegen. Ze vinden dat er nog geen besluit kan worden genomen, omdat een uitgebreid taxatierapport mist. Raadslid Harm Jan Kuper, die voor het behoud van het zwembad is, moest 'met pijn in het hart' tegen stemmen.
'Het voorstel is vooral gebaseerd op aannames en meningen', stelt hij. Raadslid Eize Hoomoedt (GroenLinks) noemt het besluit 'een wilde gok'. Paul Timmermans (Lijst Timmermans) noemt de raadsvergadering zelfs een 'toneelstukje'. Volgens hem hebben de coalitiepartijen achter de schermen al afgesproken om voor de koop te stemmen.

'Koop nog langer uitstellen is onverantwoordelijk'

Raadslid Wim Eilert van coalitiepartij PvdA vindt het jammer dat sommige oppositiepartijen het als 'toneelstukje' zien. 'Zo zie ik het niet', zei hij. De coalitiepartijen vinden dat er snel een beslissing genomen moet worden: 'De koop nog langer uitstellen is onverantwoordelijk', meende raadslid Gerard Heijne (Gemeentebelangen).
Bovendien vinden ze dat er voldoende documenten zijn. 'Er zijn inmiddels tienduizenden euro's uitgegeven om te onderzoeken wat de staat van het gebouw is', zegt Heijne. Wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) beaamt dat: 'Er liggen elf onderzoeken. Er is zelfs met röntgenapparatuur gezocht naar betonrot. We zijn hier al een aantal jaren mee bezig en gaan het vierde jaar in.'

Oppositie dient motie van treurnis in

De voltallige oppositie neemt er geen genoegen mee. Ze stellen zelfs een motie van treurnis op tijdens de raadsvergadering. Daarin staat dat ze de gang van zaken rondom de besluitvorming betreuren.
Ze spreken over een 'overvaltacktiek' en het 'voor het blok zetten van de raad waardoor er een ondemocratische behandeling van het voorstel is geweest'.
Die motie van treurnis haalde het overigens op één zetel na niet.

Gemeente in gesprek over toekomst zwemschool

Na de discussie van drie uur beslist de gemeenteraad met de kleinst mogelijke meerderheid om het geld beschikbaar te stellen. De gemeente gaat in gesprek met zwemschool Henny de Groot die zwemlessen geeft in het zwembad.
Op dit moment heeft de zwemschool geen contract, want die is eerder ontbonden door de rechter. De zwemschool zou met de nieuwe eigenaar - de gemeente dus - afspraken moeten maken voor de toekomst.