Boeren niet blij dat Lopster overwegen sluiten, omwonenden opgelucht

De onbewaakte overgang aan de Zuider Lopsterweg bij Loppersum
De onbewaakte overgang aan de Zuider Lopsterweg bij Loppersum © Martin Drent/RTV Noord
Veeboer Liewes maakt dagelijks gebruik van de spoorwegovergang aan de Gerichtsweg bij Eenum. De koeien tellen, het land op of even wat andere andere kant ophalen. Vanaf komende maandag kan dat niet meer.
De gemeente Eemsdelta heeft besloten om de onbewaakte overgang, samen met die aan de Zuider Lopsterweg bij Loppersum, af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daarmee wil de gemeente ernstige ongevallen voorkomen. Er komen zigzag-hekken, zodat wandelaars en fietsers er nog wel langs kunnen.
Het sluiten van de overgang is onhandig voor boeren zoals Liewes. ‘Dit is gewoon shit. Ik kan er wel tegenin gaan, maar het zijn grote instanties dus dat heeft geen zin’, zegt veeboer Liewes, die dagelijks gebruikmaakt van de overgang bij de Gerichtsweg.

Vijf minuten omrijden

‘Ik ben gisteren nog met de trekker over het spoor bij de Gerichtsweg gereden om koeien te tellen. Het is gewoon zo makkelijk, even snel binnendoor’, vertelt Liewes. Toch heeft hij geen bezwaar gemaakt. ‘Ik had misschien eerder wakker moeten worden, maar ach, nu rij ik vijf minuten om en ben ik er ook.’
Voor akkerbouwer Bouwsema even verderop geldt hetzelfde. Ook al is hij niet blij, hij blijft er nuchter onder. ‘Het is niet ideaal, maar het is niet anders.'

'Mag wel een permanente oplossing worden'

Bij omwonenden heerst vooral opluchting dat wandelaars en fietsers er straks nog kunnen oversteken. ‘Je merkt dat het ommetje over het wandelpad tussen Loppersum en Eenum steeds populairder wordt. Het zou een groot verlies zijn als dit verdwijnt’, vertelt Boetse, die tegen de spoorlijn aan woont en uitkijkt op de overweg.
Boetse is tevreden met de tijdelijke oplossing, al mogen de zigzag-hekken van hem ook wel langer blijven. ‘Het zou mooi zijn als de gemeente de tussentijd gebruikt om geld te verzamelen voor een permanente oplossing. Het mooiste is dan een oplossing voor beide overgangen.’

Komt er een brug?

De gemeente Eemsdelta is nog in gesprek met de provincie en ProRail voor een permanente oplossing. ‘Een brug over het spoor behoort tot de mogelijkheden’, laat een woordvoerder weten.
Voor 2023 moeten alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland beveiligd of dicht zijn.