Extra toezicht in winkels ‘asielhoofdstad’ Ter Apel: ‘Het geeft meer rust’

Ondernemers in Ter Apel hebben al langere tijd last van een hoog aantal winkeldiefstallen (archieffoto)
Ondernemers in Ter Apel hebben al langere tijd last van een hoog aantal winkeldiefstallen (archieffoto) © Jos Schuurman/FPS
Ondernemers in Ter Apel huren sinds begin deze maand een particulier beveiligingsbedrijf in om overlast en winkeldiefstallen van asielzoekers tegen te gaan. Nieuw is dat de beveiligers ook achter de voordeur van winkels surveilleren.
Winkeleigenaren zijn blij met deze proef, die een week geleden is begonnen. ‘Ze zeggen dat de beveiligers een stuk meer rust in de winkel brengen’, aldus Peter Erdman namens handelsvereniging Mercurius.

Winkeldiefstallen door asielzoekers met weinig kans op verblijfsvergunning

Al langere tijd worstelen winkeleigenaren in Ter Apel met winkeldiefstallen. Ze worden gepleegd door asielzoekers van de nabijgelegen opvang waar zo’n 2.000 asielzoekers verblijven. Overlast en diefstallen worden veroorzaakt door een kleine groep die nauwelijks kans maakt op een verblijfsvergunning.

Geld van het COA dekt kosten voor het grootste deel

Voor het grootste deel betaalt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de proef. Het is een vervanging van de beveiligers van het COA, die voorheen regelmatig door het winkelcentrum fietsten.
Die fietsende beveiligers controleerden voorheen ook het gebied tussen de COA-opvang en het winkelcentrum. Wie dat nu gaat doen? De gemeentelijke BOA's. 'In plaats van de fietsende beveiligers zullen inwoners de gemeentelijke BOA’s er vaker zien fietsen’, verheldert burgemeester Jaap Velema van Westerwolde.

Beveiligers COA mochten niet achter voordeur winkel surveilleren

De wens om het op deze manier te organiseren komt van de ondernemers in Ter Apel. Waarom? De beveiliging van het COA mocht niet achter de voordeur van de winkels toezicht houden. Nu de ondernemers zelf beveiliging inhuren, mag dat wel.
Ondernemersvereniging Mercurius is blij met deze samenwerking. Wie er allemaal bij betrokken zijn? Een heel lijstje: Het COA, de gemeente Westerwolde, de politie, de ketenmariniers, handelsvereniging Mercurius en uiteindelijk ook een beveiligingsbedrijf.

'We zetten gezamenlijk de schouders eronder'

‘Deze samenwerking is een hele positieve ontwikkeling’, zegt Erdman. ‘Alle partijen hebben nu de neuzen dezelfde richting op en we zetten er gezamenlijk de schouders onder.’
Burgemeester Jaap Velema verklapt dat er ook nog wordt gekeken naar de invulling van een zogenaamde ‘straatcoach’. Wat dat precies is? ‘Ze hebben een lichtere vorm van aanpak dan een BOA’, vertelt Velema. In andere gemeenten met dezelfde problematiek zouden er al successen met geboekt zijn.
De straatcoach is aanspreekpunt voor overlastgevers, maar ook voor direct omwonenden
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde
‘De straatcoach kan de jongens op hun gedrag aanspreken. Hij is het aanspreekpunt voor overlastgevers, maar hij is ook aanspreekpunt voor direct omwonenden.’
De proef met beveiligers in de winkels loopt tot het einde van dit jaar en wordt wekelijks geëvalueerd. ‘Ik hoop dat het een positieve proef wordt en dat we gaan kijken hoe we dit structureel kunnen oppakken’, spreekt Erdman uit.