'Klotenrotonde in Winschoten is een mislukt project, neem maatregelen’

Het Oldambtplein in Winschoten
Het Oldambtplein in Winschoten © Google Maps
Het Oldambtplein kwam in een enquête al eens naar voren als een van de gevaarlijkste wegsituaties in onze provincie. Voor de VCP is nu de maat vol. Engel Modderman: ‘Mensen voelen zich onveilig’. Hij roept het college op om de verkeerssituatie aan te passen.
Het Oldambtplein is een grote rotonde. In het midden een fontein met daar omheen auto’s, wandelaars, fietsers en noem maar op. Al die weggebruikers bewegen links, rechts, voor, achter en af en toe onder automobilisten, bijvoorbeeld als het weer eens mis gaat. Want dat gebeurt met regelmaat.

Gemeente: 'Vooral het gevoel van onveiligheid'

De rotonde is een zogenaamde ‘shared space’. Er zijn geen stoepranden, nergens staan borden en het is altijd maar de vraag wie voorrang geeft of krijgt. Regelmatig is de rotonde in het nieuws. De ene keer botsen auto’s op elkaar, de andere keer heeft een automobilist een fietser over het hoofd gezien.
Dodelijke ongevallen hebben nog niet plaatsgevonden. De gemeente Oldambt heeft al meerdere keren gezegd dat de situatie vooral het gevoel van onveiligheid geeft, maar dat het qua letselongevallen niet hoger is dan op vergelijkbare plekken.
Aanrijding op het Oldambtplein in 2019
Aanrijding op het Oldambtplein in 2019 © De Vries Media
Toch is de VCP er klaar mee. ‘Wij willen dat het college hier goed naar kijkt’, vertelt Modderman. ‘Ga in elk geval terug naar een situatie met gescheiden rijbanen, want dat schept duidelijkheid. Leg zebrapaden aan en stel een verplichte rijrichting in voor alle verkeersdeelnemers.’

Uit alle richtingen

Die rijrichting is één van de kenmerken van de rotonde. Normaalgesproken verwachten automobilisten dat fietsers en wandelaars hen van de linkerkant naderen. Op dit plein is dat niet zo. De fietsers komen zowel van links, rechts als achter je vandaan.
Bij het verlaten van de rotonde in de richting van het voormalige ziekenhuis kom je nog een obstakel tegen: muurtjes aan beide kanten van de weg. Die muurtjes zijn zo hoog dat je met moeite mensen in een scootmobiel ziet aankomen. Kleine kinderen zijn überhaupt niet te zien.
Noordman Erik Hulsegge heeft onlangs bij zijn moeder op het balkon gezeten. Zij kijkt uit op de rotonde. Zijn conclusie? ‘Het is gewoon een klotenrotonde.’ VCP’er Modderman heeft het Oldambtplein ook al vaker die naam gegeven.

Wekelijks ambulance

Hulsegge: ‘De ambulance staat wekelijks op het plein omdat er een fietser of voetganger onderuit is geschoffeld door een auto.’ In zijn column schrijft hij over fietsers op de rijbaan, jeugd die het allemaal niet zo nauw neemt met de verkeersveiligheid, ouderen die zorgen voor opstoppingen en een scheldkanonnade is hem ook niet vreemd.
Modderman heeft zijn verzoeken neergelegd bij het college van burgemeester en wethouders. ‘Die klotenrotonde is gewoon een mislukt project. Dus college: neem maatregelen. Het is nu toch wel duidelijk dat dit een situatie is die wij niet moeten willen in deze gemeente?’