Verpleeghuizen voeren mondkapjesplicht weer in

Een verpleeghuismedewerker draagt een mondkapje
Een verpleeghuismedewerker draagt een mondkapje © ANP
De mondkapjesplicht keert terug in Groningse verpleeghuizen. Dit blijkt uit een rondgang van RTV Noord.
Eerder besloot de Doktersdienst Groningen al dat mondkapjes in de vijf Groningse huisartsenposten weer verplicht zijn voor bezoekers en medewerkers.

Besmettingen onder medewerkers

Reden is het hoge aantal besmettingen in de regio. Daardoor stijgt het risiconiveau van Groningen en dat is vervolgens ook reden voor maatregelen binnen de ouderenzorg. Daarnaast blijkt ook onder verpleeghuismedewerkers het virus weer rond te gaan. ZINN spreekt op haar website over 'een forse toename in het aantal positief geteste medewerkers'.
Zonnehuisgroep Noord ziet die toename onder personeel ook. Woordvoerder Petra de Haan: 'We zien het verspreid over de locaties onder medewerkers, die overigens zeer weinig klachten hebben. Ze laten zich deels ook preventief testen, vanwege een besmetting thuis.'
GGZ-instelling Lentis, waar ook ouderenzorginstelling Dignis onder valt, heeft de mondkapjesplicht alweer ingesteld voor iedereen die de huizen binnenkomt. 'We hebben besmettingen onder medewerkers en het zijn bij ons toch kwetsbare mensen,' vertelt woordvoerder Siets Nobel.
Als er zoveel medewerkers positief zijn, kan je ze misschien niet allemaal meer thuis houden
Petra de Haan, Zonnehuisgroep Noord

Zorg in gevaar?

Zowel ZINN als Zonnehuisgroep Noord vrezen voor de zorgcontinuïteit. 'Als er zoveel medewerkers positief zijn dan kan je op een gegeven moment voor de keuze komen te staan dat je ze niet allemaal meer thuis kunt houden.'
Ook ZINN vreest de roosters in de zomer niet rond te kunnen krijgen. Het 'is in de eerste plaats heel vervelend voor deze medewerkers zelf, maar het ziekteverzuim legt ook druk op de roosterbezetting tijdens de zomermaanden,' schrijft de organisatie op de site.
Bij Zonnehuisgroep Noord gaat de mondkapjesplicht voor bezoekers, medewerkers en vrijwilligers dinsdag in. 'Baat het niet, dan schaadt het niet'. ZINN is al over gegaan op de herinvoering van de mondkapjes, omdat 'de verwachting is dat de regionale besmettingscijfers de komende tijd blijven groeien'.

Alleen binnen anderhalve meter

Oosterlengte grijpt ook terug op de mondkapjes, maar niet voor bezoekers. Woordvoerder Rozemarijn Brugge: 'Die laten we daarin vrij, want in de maatschappij zijn ze ook niet verplicht.' Medewerkers, stagiaires en vrijwilligers die binnen 1,5 meter contacten hebben moeten 'm wel op, net als bijvoorbeeld kappers die in de huizen komen knippen.
De Hoven en Zorggroep Meander zijn aldoor blijven werken met mondkapjes voor medewerkers die binnen de anderhalve meter zorg verlenen. Op dit moment geldt er geen verplichting als ze wel afstand kunnen houden en ook bezoek hoeft geen mondkapje op.
Meander heeft dinsdag wel een extra overleg van het crisisteam, waarin het onderwerp aan de orde komt. Ook De Hoven besluit dinsdag of er meer maatregelen nodig zijn.